Israel: Benny Gantz cere demisia premierului Netanyahu și guvern de unitate națională

Benny Gantz și premierul în exercițiu Benjamin Netanyahu

În Israel, liderul Partidului „Albastru-Alb” i-a cerut sâmbătă premierului în exercițiu Benjamin Netanyahu să demisioneze, la două zile după ce procurorul general al Israelului a recomandat punerea sub acuzare a acestuia în urma unei anchete de corupţie desfăşurată timp de mai mulţi ani. Netanyahu a devenit primul şef de guvern israelian care se confruntă cu o punere sub acuzare.

Tot sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Tel Aviv, Gantz a cerut liderilor partidului conservator Likud al lui Netanyahu să fie de acord cu un guvern de unitate națională şi cu un premier rotativ, pentru a evita reluarea, pentru a treia oară în acest an, a alegerilor generale. „Voi fi prim-ministru în primii doi ani", a spus Gantz. „Dacă va fi achitat, Netanyahu ar putea să îşi reia după aceea funcţia”.

După alegerile repetate din septembrie, nici Netanyahu, nici Benny Gantz nu au reușit să formeze o majoritate parlamentară. În acest moment, parlamentul caută o altă soluție iar în cazul unui eșec, alegerile generale se vor repeta.