Într-o declarație de presă, biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a transmis că șeful guvernului „a instruit Forțele de Apărare ale Israelului să continue luptele cu toată forța”.
Ceva mai devreme, o declarație similară a fost făcută de ministrul israelian al Afacerilor Externe, Israel Katz, care a spus pe X că „nu va exista nicio încetare a focului în nord”.
„Vom continua să luptăm împotriva organizației teroriste Hezbollah cu toată puterea noastră până la victorie și întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”, a spus șeful diplomației israeliene.
Propunerea de încetare a focului s-ar aplica așa-numitei „Linii Albastre” dintre Israel și Liban și ar permite părților să negocieze pentru o potențială rezolvare diplomatică a conflictului, a declarat un reprezentant al administrației Biden, potrivit Reuters.
„Situația dintre Liban și Israel începută pe 8 octombrie 2023 este intolerabilă și prezintă un risc inacceptabil de escaladare regională mai largă. (...) Facem apel la toate părțile, inclusiv guvernele Israelului și Libanului, să aprobe imediat încetarea temporară a focului”, arată o declarație comună a țărilor, publicată de Casa Albă.
Printre țările care au semnat declarația comună se află și Australia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, dar și Uniunea Europeană.
- Te-ar putea interesa și: SUA și aliații cer încetarea focului pentru 21 de zile de-a lungul graniței dintre Israel și Liban
Apelul la încetarea focului vine după ce Israelul și-a extins atacurile aeriene în Liban miercuri. Cel puțin 72 de persoane au fost ucise, potrivit unui calcul Reuters pornind de la informațiile transmise de ministerul libanez al Sănătății.
Mai mult, șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat că un atac terestru este posibil, stârnind temeri că conflictul ar putea declanșa un război extins în Orientul Mijlociu.
Recent, armata israeliană a afirmat că avioanele sale de luptă au vizat infrastructura din mai multe puncte ale frontierei dintre Siria și Liban, despre care Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că este folosită de Hezbollah pentru „transferul de arme”.
IDF afirmă că scopul său este de a „împiedica intrarea de arme în Liban și înarmarea Hezbollah” și că va continua să „atace cu forță pentru a deteriora și distruge capacitățile militare și infrastructura”, scrie BBC.
În ultimele luni, Washingtonul s-a angajat în eforturi diplomatice cu Israel și Liban pentru a reduce ostilitățile. (CB)
Știrea conține informații preluate de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te