Vizita de trei zile la Sofia a patriarhului Kiril al Rusiei cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub dominație turcească a provocat reacții contradictorii.
Patriarhul Rusiei a fost întămpinat pe aeroportul din Sofia de vicepreședinta Ileana Iotova. În ajunul vizitei președintele Rumen Radev a subliniat necesitatea normalizării relațiilor între Uniunea Europeană și Rusia. El a cerut renunțarea la sancțiuni care au cauzat pierderi țărilor europene.
Your browser doesn’t support HTML5
Ambasadorul Rusiei, Anatolii Makarov, a anunțat că Vladimir Putin va vizita Bulgaria cel mai probabil până la finele anului. Vizita va fi anunțată după alegerile prezidențiale din Rusia și va putea marca relansarea unor proiecte comune în energetica. Sunt menționate CAE Belene și gazoductul de tranzit în direcția Serbiei și Europei centrale.
Patriarhul Rusiei a subliniat la Sofia prietenia ruso-bulgară cu rădăcini în luptele de eliberare națională a bulgarilor și în războiul din 1877-1878 la care a participat și România. El a salutat poziția Bisericii ortodoxe bulgare împotrivă Convenției de la Istanbul.
Patriarhul rus a profitat de ocazia și a expus cunoscuta poziție a Moscovei despre așa-zisul război civil din Estul Ucrainei. El a lăudat rolul de pacificare jucat de Biserica ortodoxă a Rusiei în zonă și menționat „persecuțiile la care sunt supuși unii preoți ortodocși de către autoritățile ucrainene”.
Ambasada Ucrainei la Sofia a protestat amintind că Rusia a ocupat peninsula Crimeea, iar războiul în Ucraina de est este rezultatul agresiunii Moscovei și sprijinului acordat unor grupări teroriste.
Ambasada și-a exprimat regretul că Televiziunea bulgară de stat a devenit tribuna pentru declarații antiu-crainene.
Vizita patriarhului Rusiei a fost însă salutată atât de partidul centrist GHERB cât și de Partidul socialist. Patriarhul Kiril s-a întâlnit cu primul ministru Borisov și cu președintele Radev.
Pentru prima dată în istorie, patriarhii Bulgariei și Rusiei Neofit și Kiril au slujit împreună o Sfântă liturghie în memoria eroilor care s-au jertfit în Războiul de independență.
Vizita patriarhului Rusiei s-a încheiat cu scandal. Kiril și-a exprimat nemulțumirea de faptul că soldații din trupe ruse staționate în Polonia, Letonia și Finlanda au fost făcuți polonezi, letoni și finlandezi. Oficialii bulgari au adresat și acestor țări mulțumiri pentru eliberarea de sub dominație otomană, ceea ce a trezit reacția fără precedent al oaspetului.