Înainte de a adera la Uniune Europeană bancară și la mecanismul ERM2 – sala de așteptare a zonei euro, Bulgaria trebuie să realizeze o serie de reforme. Avertismentul figurează în răspunsul Băncii Europene la cererea oficială a Sofiei de a fi admisă în aceasta zonă.
O parte din condițiile anunțate țin de stabillitatea sistemului bancar și de întărirea controlului asupră băncilor comerciale și a sistemului financiar nebancar din care fac parte societățile de asigurare, fondurile de pensii, execuția judiciară și alte instituții și organizații. Trebuie îmbunătățit managementul companiilor de stat și aplicate noile regulamente europene împotrivă spălăriii banilor. Nu factorul politic ci cel al competenței profesionale trebuie să stea la bază numirilor de manageri în sectorul de stat, avertizează Banca Europeană.
Your browser doesn’t support HTML5
Este adăugată o foarte semnificativă condiție ce nu ține aparent de sistemul bancar – aducerea sistemului de justiție la
Cerem autorităților bulgare să urgenteze reformele ...
standardele europene astfel încât să fie realizat un progres semnificativ în combaterea crimei organizate și corupției. „Cerem autorităților bulgare să urgenteze reformele, monitorizate în cadrul Mecanismului de verificare și control în lumina importanței acestora pentru stabilitatea sistemului financiar”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. El a adăugat că renunțarea la acest mecanism nu reprezintă însă o condiție pentru intrarea Bulgariei în zona euro.
Bulgaria este prima țară membră a Uniunii a cărei aderare la Uniunea bancară și la mecanismul ERM2 este condiționată criterii suplimentare. Comisia Europeană își motivează aceasta poziție de hotărârea de a nu permite repetarea crizei elene.
Bulgaria trebuie să răspundă nu numai celor cinci criterii de bază a zonei euro, ci și a unui set de criterii care țin de buna funcționare a sistemului său de justiție și a administrației de stat. Banca centrală europeană va efectua în următoarele 12 luni o serie de teste de stres pentru instituțiile financiare bulgare. Concluziile vor fi anunțate peste un an. Dacă raportul va fi unul pozitiv Bulgaria va putea intra în anticamera zonei euro.
În plan politic există un consens între guvernanții și principalele partide de opoziție privind aderarea la zona euro. Opoziția de dreaptă însă a avertizat că pentru Bulgaria a fost creeată „o sală de așteptare a sălii de așteptare a zonei”, ceea ce denotă problemele actualei guvernări populiste.