Investitorii străini cer reformarea justiției în Bulgaria

La Sofia

„Sistemul judiciar dependent și ineficace, corupția și crima organizată reprezintă principalele piedicile pentru dezvoltarea economică a Bulgariei”.

„Sistemul judiciar dependent și ineficace, corupția și crima organizată reprezintă principalele piedicile pentru dezvoltarea economică a Bulgariei”, avertizează într-o scrisoare adresată guvernului, președinției și Parlamentului cei mai mari investitori străini din țara. Scrisoarea, în care se face referire la preșiunile politice exercitate asupră Procuraturii și tribunalelor, a fost publicată pe site-ul Camarei americane de comerț (AmCam).

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)

Opt camere de comerț și industrie, printre care cea americană, franceză, germană și italiană, constată că în pofidă asigurărilor din partea partidelor bulgare reprezentate în Parlament, nu există voință politică pentru implimentarea reformelor prin care să fie garantata independența reală a judecătorilor. Numirile pe linie de partid formează un grup majoritar în Consiliul suprem de justiție care nu se opune influențelor politice. Cei mai pasivi își continuă cariera în posturi cheie. Este nevoie de transparență mai mare, control reciproc și responsabilitate în tribunale și în Procuratura.

Absența cu desăvărșire a controlului judiciar asupră activității Procuraturii în faza de anchetă, combinată cu refuzul Procuraturii de a dea socoteală pentru acțiunile sale Parlamentului sau puterii executive, subminează bazele societății civice și împiedică dezvoltarea economico-socială a țării.

„În pofidă stabilitățiii macroeconomice și financiare, factori precum justiția nefuncțională și înaltul grad de corupție, împiedică pătrunderea în țara a unor investitori mari”, a declarat vicepreședintele Camarei americane de comerț Vențislav Iotov.

„Investițiile directe străine vor crește dacă va fi asigurată supremația legii”, este de părere Alex Nistor, vicepreședintele pentru Europa a Camarei economice bulgaro-canadiene.

Criticile investitorilor la adresa Procuraturii coincid cu cele ale opoziției de dreaptă, a instituțiilor europene și a organizațiilor profesionale ale judecătorilor care consideră că sistemul Procuraturii a rămas neschimbat din perioada totalitară. Este nevoie de descentralizare și de control reciroc a puterilor în stat, de sancțiuni reale pentru abuzurile unor procurori sau judecători corupți.

Investitorii străini declară că scopul lor nu este de a influența mersul reformelor în justiția bulgară ci de a arunca lumină asupră problemelor existente.

Ei dau drept exemplu decizia unui mare producător american de tehnică medicală de a-și reorienta investiția din Bulgaria spre Lituania. Investițiile în sectorul IT nu întâmpină probleme în Bulgaria pentru că nu depind de administrația coruptă și de justiția ineficientă.