Din Franța au fost extrădați membrii familiei Banevi, proprietari de active în valoare de sute de milioane de euro. Opoziția avertizează însă asupra caracterului electoral al activării Procuraturii speciale anticorupție.
Your browser doesn’t support HTML5
Împotriva lui Nikolai Banev și soției sale au fost formulate șapte acuzații, printre care despre formarea și conducerea unui grup criminal organizat, delapidarea a 42 de milioane de euro, neplata unor taxe la bugetul de stat și spălarea de bani în valoare de peste 589 de milioane de euro. La aceasta se adaugă deținerea ilegală de armament și muniții. Printre cei acuzați se află și mama oligarhului.
Ancheta cuprinde activitatea omului de afaceri în ultimii 13 ani. Nikolai Banev a fost în anii '80 activist al tineretului comunist care a profitat de așa zisă privatizare prin părți sociale pentru a acapăra câteva din cele mai mari companii din industria chimică și electrotehnică a Bulgariei. În decurs de 10-15 ani aceste companii au fost decapitalizate și închise. 10.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă.
Cei doi membri ai familiei Banevi au fost arestați pe data de 26 octombrie pe aeroportul din Nisa în momentul în care se pregăteau să plece spre Sofia.
O altă familie dintre cele mai bogate la sud de Dunăre – cea a lui Vetko Arabadjiev, este dată în urmărire internațională la baza unor acuzații de spălare de bani și alte infracțiuni financiare. Poliția a arestat fiul omului de afaceri și a confiscat 5 milioane de euro și căteva limuzine „Bentley” și „Rolls Royce”.
Acțiunile procurorilor din parchetul anticorupție în ambele cazuri au fost prezentate cu lux de amănunte. Telespectatorii au devenit martori ai lux-ului oriental în care trăiesc oligarhii tranziției.
Ex-șeful Serviciului național de securitate și unul din liderii dreptei tradiționale, generalul Atanas Atanasov, a declarat că dosarul împotrivă grupului criminal organizat Banevi nu este decât propagandă prin care premierul Borisov dorește să apară drept un Robin Hood bulgăresc.
„În statul nostru se fură anual 10 miliarde leva (echivalentul a peste 5 miliarde euro)”, a spus generalul Atanasov, adaugând – „zilnic au loc proteste, guvernanții intră din scandal în scandal și au nevoie de ceva publicitate”.