România are un nou guvern liberal. Educația, sănătatea și infrastructura printre priorități

Cabinetul Cîțu la Palatul Cotroceni, 23 decembrie 2020

La București a primit votul parlamentului și a depus jurământul un nou guvern liberal , condus de premierul Florin Cîțu. 260 de parlamentari din noul legislativ, rezultat din alegerile de luna aceasta, au votat în favoarea guvernului, iar 186 – împotrivă. Noul guvern se bazează pe o alianță între liberali (PNL), gruparea USR-Plus și partidul etnicilor maghiari, UDMR.

Alegerile de la 6 decembrie au fost câștigate de social-democrați, dar ei nu aveau șanse să formeze vreo alianță, și nici nu au primit mandatul de a forma guvernul din partea președintelui Klaus Iohannis. Atât liberalii, cât și USR- Plus au promis să continue efortul anti-corupție și să redreseze economia afectată de pandemie.

Noul Guvern vrea să aloce în medie 2% din PIB și vrea ca proiectele de infrastructură să devină prioritate absolută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, finanțat din fondurile speciale europene, aprobate pentru depășirea consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus. Între altele, în programul de guvernare, se vobește depsre „realizarea conectivității între regiunile istorice” prin implementarea proiectelor de infrastructură mare din Regiunea Moldovei, pe Coridorul IX pan-european, precum și pe axa Est-Vest, relatează Hotnews.ro.

Programul de guvernare al PNL-USR-PLUS-UDMR propune creșterea bugetului alocat pentru educație astfel încât până în 2024 să ajungă la 18% din bugetul național (6% din PIB), iar pentru cercetare la 3% din bugetul național (1% din PIB).

​Noul guvern Cîțu promite investiții masive în sănătate, construcția a 10 spitale noi, inclusiv maternități, reabilitarea a 25 de spitale județene și a 110 spitale municipale și orășenești, precum și deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate, după modelul Pilonului 2 și 3 de pensii.