La granița dintre Ucraina și Belarus se desfășoară un război al nervilor și al dronelor

Un soldat ucrainean monitorizează o dronă în timpul unei demonstrații în apropiere de granița cu Belarus, la 1 februarie. Dronele de recunoaștere zboară de mai multe ori pe zi pentru a detecta potențiale pericole din partea cealaltă.

Spre deosebire de frontul din est, cu devastatoarele sale dueluri de artilerie, aici, în nord, are loc, în mare măsură, un război al dronelor.

Chiar dacă experții militari și serviciile de informații occidentale au minimalizat posibilitatea unei noi ofensive în nord, ucrainenii nu își asumă niciun risc.

Încă din vară, trupele și-au consolidat sistemele defensive, au construit și extins tranșee și au amplasat mine în pădure înaintea ofensivei de primăvară la care se așteaptă conducătorii armatei ucrainene.

Un soldat ucrainean monitorizează granița cu Belarus la 1 februarie.

Îngrijorările legate de o nouă ofensivă militară au crescut în ianuarie, după ce Rusia și Belarus au organizat exerciții comune ale forțelor aeriene, la o lună după vizita președintelui rus Vladimir Putin la Minsk. Oficialii belaruși atribuie desfășurarea de trupe de-a lungul graniței "descurajării strategice".

Un câine sub o masă într-o poziție ucraineană din apropierea graniței cu Belarus.

Comandanții ucraineni sunt prudenți. Îmi amintesc cum s-a folosit Rusia de Belarus ca rampă de lansare a invaziei, la începutul anului 2022. „Monitorizăm în permanență inamicul de la sol și observăm mișcarea trupelor - dacă s-a pus în mișcare, câte trupe și unde se deplasează”, a afirmat șeful unității de informații a armatei din zonă în timpul unui turneu de presă în apropierea graniței, săptămâna aceasta.

Folosind indicativul de apel „Oleksandr”, șeful unității de informații a armatei din acea zonă a declarat că rușii și belarușii  „monitorizează, constant, schimbările noastre de gardă, încercând să identifice pozițiile militarilor noștri”.

Uneori, unitatea lui Oleksandr detectează dronele inamice și le doboară cu ajutorul puștilor antidronă. Alteori o dronă inamică detectează una ucraineană și o urmărește, moment în care ucrainenii încearcă să o captureze pe prima și să o adauge la stocul lor. „Recent, am prins patru drone inamice în acest fel, iar ei au luat două dintre ale noastre", a declarat Oleksandr.

Oficialii ucraineni spun că nimeni nu poate prezice cum va acționa Moscova în lunile următoare, așa că este necesar să stea în alertă. „Fortificațiile și tranșeele au fost făcute pentru a preveni reinfiltrarea inamicului", spune Oleksandr. „Indiferent dacă va avea loc sau nu, trebuie să fim mereu pregătiți”.
 

Aici sunt încă proaspete amintirile legate de ocupația temporară, când trupele rusești au încercat să asedieze principalul oraș regional, Cernihiv.

Pe panou scrie: „Nu bracona, vânează după reguli.”

Ideea unei noi invazii dinspre nord îi îngrozește pe locuitorii din satele din apropiere.

„Suntem atenți la fiecare sunet și la cel mai mic zgomot. Nu așa se poate trăi”, a declarat Valentina Matveva, în vârstă de 64 de ani, din satul Ripkî. „Când ești într-o frică constantă, asta nu este viață”.

Atacați sau nu, Olena, din satul Novi Iarilovici, se teme că situația de la graniță ar putea face ca ea să nu-și mai poată vedea niciodată mama, fratele și cele două surori care locuiesc la doar trei  kilometri distanță, în Belarus.

„Nu-mi vine să cred că sunt atât de aproape și eu nu-i pot vedea”, a spus femeia de 63 de ani. Olena este belarusă prin naștere, dar s-a căsătorit într-o familie ucraineană.