Londra și UE ajung la un acord comercial post-Brexit dar multe se vor schimba

Premierul britanic Boris Johnson anunță acordul comercial cu UE, Londra, 24 decembrie 2020.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la o înțelegere privind acordul comercial post-Brexit, care evită impunerea de tarife și alte bariere comerciale în valoare de miliarde de euro în schimburi comerciale și mii de locuri de muncă. Acordul trebuie acum aprobat în parlament atât în Marea Britanie cât și în Uniunea Europeană dar întâi, va fi examinat încă vineri de ambasadorii celor 27 de țări UE.

Anunțul oficial privind încheierea negocierilor a fost făcut de premierul britanic Boris Johnson și de șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Documentul, care se pare că are peste 1.500 de pagini, nu a fost făcut încă public dar sunt multe lucruri cunoscute deja, relatează BBC.

S-au evitat noi taxe și impunerea de cota la exporturi, ceea ce salvează și mii de locuri de muncă. Serviciile, inclusiv cele financiare deosebit de importante pentru Marea Britanie, vor avea în continuare acces liber pe cele două piețe, dar nu automat.

La fel, nu se vor mai recunoaște automat calificările profesionale cum ar fi ale medicilor, surorilor sau arhitecților – fapt care desigur ridică bariere în calea emigranților sezonieri sau nu din cadrul UE.

Libera circulație va fi parțial limitată prin vize și prin faptul că se elimină, din octombrie, posibilitatea de a călători numai cu cartea de identitate.

Marea Britanie se retrage și din sistemul european de schimb de studenți, Erasmus, pe care îl consideră prea scump. Îl va înlocui cu unul național numit „Turing”, după matematicianul Alan Turing.

### Vezi și... ### România: de la 1 ianuarie se schimbă regulile de intrare în Marea Britanie