Lukașenka spune că va discuta cu Putin despre „acțiunile următoare” ale forțelor militare comune

Aleksandr Lukașenka (centru) inspectează o unitate militară, în apropiere de Lunineț, ianuarie 2022

Liderul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenka, a declarat că se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin pe 18 februarie pentru a discuta despre „acțiunile următoare” ale forțelor militare comune. Vorbind jurnaliștilor după ce a vizitat joi, 17 februarie, poligonul militar „Osipovici”, unde au loc exerciții militare comune ruso-belaruse, Lukașenka nu a precizat dacă militarii ruși vor pleca din Belarus după încheierea manevrelor, dar a subliniat că „nu este nevoie să se creeze baze militare rusești în Belarus”. „Lucrurile vor fi decise mâine”, a spus Lukașenka, referindu-se la întâlnirea cu Putin.

„Dacă decidem - retragem (trupele) în decurs de o zi. Decidem (că se retrag) peste o lună - vor rămâne acolo o lună. Forțele armate vor rămâne aici atât timp cât va fi necesar. Acesta este pământul nostru, teritoriul nostru”, a declarat Lukașenka, citat de agenția oficială Belta.

### Vezi și... ### Ministrul de externe din Belarus: Trupele rusești vor fi retrase din Belarus după exercițiile militare comune

La Moscova, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi, 17 februarie, că exercițiile se vor încheia, așa cum era planificat, pe 20 februarie, dar nu a comentat dacă forțele rusești vor pleca imediat.

Având în vedere că Belarus se învecinează atât cu flancul estic al NATO, cât și cu Ucraina, exercițiile, care implică aproximativ 30.000 de militari ruși, au provocat îngrijorare în Occident cu privire la adevăratele intenții ale Kremlinului, având în vedere că acesta a adunat, potrivit estimărilor serviciilor de informații americane, aproximativ 130.000 de soldați și echipamente militare în zonele din apropierea graniței cu Ucraina.

Ministrul belarus de externe Uladzimir Makei a declarat pe 16 februarie că trupele rusești se vor retrage complet din Belarus după încheierea exercițiilor.