Magistrații români, solidari cu cei polonezi, vor protesta cerând respectarea independenței sistemului judiciar

Imagine generică

Asociația Forumul Judecătorilor din România se declară îngrijorată de „refuzul autorităților poloneze de a respecta statul de drept și independența sistemului judiciar” și anunță că vineri, 10 ianuarie, judecătorii și procurorii vor ieși în fața instanțelor pentru a manifesta solidaritate cu magistrații din Polonia.

Magistrații polonezi vor organiza sâmbătă, la Varșovia, un marș de protest față de reformele judiciare din Polonia, care au fost sancționate și de Curtea Europeană de Justiție.

În baza unor proiecte noi de reformă, judecătorii ar putea fi obligați să demisioneze dacă critică sau pun sub semnul întrebării reformele din justiție. Sub formularea „dacă se implică în activități politice”. La fel, judecătorii ar putea fi demiși dacă vor contesta numirile făcute de Consiliul Național al Judecătorilor.

Partidul de guvernământ argumentează că reformele sunt necesare pentru a combate corupția și pentru a scăpa de ultimele influențe ale fostului regim comunist, dispărut cu 30 de ani în urmă.

Curtea Supremă a avertizat însă că aceste schimbări, și altele avute în vedere, vor fi în contradicție cu jurisdicția europeană, relatează BBC. Dacă guvernul va insista ca legislația națională să aibă prioritate, Polonia va fi obligată să păsărească UE. Polonia a fost deja adusă în fața Curții Europene de Justiție din cauza unor reforme mai vechi legate de judecători, pe unele, referitoare la judecătorii Curții Supreme, a fost obligată să le retragă.