Aproape jumătate din cetățenii moldoveni nu cred că Rusia va invada din nou Ucraina

Patrulă militară ucraineană în regiunea Donețk, 4 februarie 2022

Circa 40% din cetățenii Republicii Moldova cred că țara ar trebui să-și păstreze neutralitatea în cazul unei invazii rusești în Ucraina, iar peste 20% și-ar dori o alianță militară cu Rusia pentru a se proteja mai bine de pericole militare, arată datele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, prezentate marți, 8 februarie, la București.

În același timp, 47% din cetățenii moldoveni nu cred în iminența conflictului, dar nici nu se simt în siguranță, în R. Modova de o posibilă agresiunea rusească (numai 28% declară că se simt siguri, în fața unei posibile invazii).

Dacă totuși o agresiunea rusească va avea loc, fiecare al cincilea cetățean așteaptă sprijin în primul rând din partea României, iar doi din zece – sprijin din partea UE sau NATO.

Datele au fost colectate pe malul drept al Nistrului, fără regiunea transnistreană și diaspora, în perioada 25 ianuarie - 5 februarie, pe un eșantion de 1134 de persoane, și au fost prezentate comanditarii sondajului - Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” de la Chișinău și Institutul de științe politice și relații internaționale (ISPRI) „Ion I. C. Brătianu” din România.