Marina americană: Iranul a încercat să captureze două petroliere în apropierea strâmtorii Ormuz

Un petrolier îndreptându-se către strâmtoarea Ormuz. (fotografie de arhivă)

Iranul a încercat să captureze două petroliere în apele internaționale din apropierea strâmtorii strategice Ormuz la începutul zilei de 5 iulie, trăgând focuri de armă asupra unuia dintre ele, a declarat Marina americană.

În ambele cazuri, navele militare iraniene au dat înapoi după ce Marina americană a răspuns la semnalele de ajutor. Ambele nave comerciale și-au continuat călătoriile.

„Marina iraniană a încercat să captureze petrolierele comerciale care tranzitau în mod legal apele internaționale", a declarat comandantul Tim Hawkins, purtător de cuvânt al Flotei a cincea a marinei americane. „Marina americană a răspuns imediat și a împiedicat aceste capturi”.

Este cel mai recent din seria de atacuri asupra navelor comerciale care tranzitează golful Ormuz începând cu 2019.

Somații și focuri de armă

Într-un comunicat, Marina americană precizează că primul apel de urgență a venit la ora 1 dimineața, când o navă navală iraniană s-a apropiat de petrolierul TRF Moss, sub pavilionul insulelor Marshall. Nava iraniană a plecat de la fața locului când a sosit distrugătorul cu rachete ghidate USS McFaul al Marinei SUA, precizează comunicatul.

### Vezi și... ### Golful Oman: Iranul confiscă al doilea petrolier într-o săptămână

Aproximativ trei ore mai târziu, Marina americană a primit un alt apel de urgență de la petrolierul Richmond Voyager, sub pavilion Bahamas. Nava se afla la aproximativ 30 de kilometri de coasta Omanului. O altă navă navală iraniană se apropiase la mai puțin de 2 kilometri de Richmond Voyager cerându-i petrolierului să se oprească.

Nava McFaul a îndreptat cursul spre Richmond Voyager cu viteză maximă în timp ce petrolierul și-a continuat tranzitul, a precizat Flota a V-a.

„Înainte de sosirea navei McFaul la fața locului, personalul iranian a tras mai multe rafale lungi atât cu arme de calibru mic, cât și cu arme de serviciu”, se arată în comunicat. „Richmond Voyager nu a suferit victime sau daune semnificative. Cu toate acestea, mai multe gloanțe au lovit corpul navei în apropierea spațiilor de locuit ale echipajului. Nava Marinei iraniene a plecat în momentul sosirii navei McFaul”.

Compania petrolieră americană Chevron care a confirmat pentru Reuters că administrează petrolierul Richmond Voyager spune că echipajul său este acum în siguranță și că nava funcționează normal.

Agenția de știri de stat iraniană IRNA a declarat că autoritățile iraniene nu au făcut încă niciun comentariu pe această temă.

Din luna mai, Statele Unite au mărit rotația navelor și avioanelor care patrulează în Strâmtoarea Ormuz împreună cu partenerii lor, ca urmare a creșterii numărului de nave comerciale capturate de Iran.

### Vezi și... ### Iranul inaugurează o bază navală pentru a-și consolida poziția în strâmtoarea Ormuz