Marocul și Israel semnează declarația de normalizare a relațiilor

Moldova - Maroc și Israel semnează declarația oficială de normalizare a relațiilor bilaterale, Rabat, Maroc, 22 decembrie 2020.

Marocul şi Israelul au semnat marţi, la Rabat, o declaraţie comună prin care stabilesc oficial legături diplomatice. În schimb. Statele Unite s-au angajat să recunoască suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale.

Semnarea declaraţiei a avut loc la mai puţin de două săptămâni după ce Marocul s-a alăturat unei liste tot mai mari de ţări arabe care au început să îşi normalizeze relaţiile cu Israelul. Conform declaraţiei, cele două ţări vor relua imediat contacte oficiale depline şi vor stabili relaţii diplomatice, paşnice şi prietenoase.

Israelul a semnat recent acorduri intermediate de Statele Unite cu Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Sudan, prima recunoaştere a statului evreu de către state arabe în ultimul sfert de secol.

Tunisia, pe de altă parte, a anunțat că nu este interesată în stabilirea de relaţii diplomatice cu Israelul. Ministerul de externe tunisian a precizat că poziţia sa nu va fi influenţată de niciun fel de schimbări pe plan internaţional.
Se specula că Tunisia va fi următoarea ţară arabă ce îşi va normaliza relaţiile cu Israelul, cu medierea administraţiei preşedintelui american Donald Trump.