Mihail Saakașvili, fostul președinte georgian, fost guvernator al provinciei ucrainene Odesa, care a fost lipsit de cetățenia Ucrainei, a jurat să reziste la ceea ce a numit „atacul laș” la adresa sa, luptând mai departe pentru o „Ucraină cu adevărat europeană”.
Într-o postare pe YouTube, Saakașvili l-a criticat aspru pe președintele ucrainean Petro Poroșenko și s-a plâns că se confruntă cu tratamentul de care au parte toți ucrainenii în relația cu autoritățile și birocrația care, a spus Saakașvili, „scuipă pe drepturile oamenilor de rând”.
În postarea pe net Saakașvili a spus că și-a luat cetățenia Ucrainei ca să lupte pentru reforme, pentru viitorul luminos al Ucrainei, de care depinde și viitorul Georgiei sale natale. „Inima mea aparține Ucrainei, indiferent de semnătura dvs.”, a mai spus Saakașvili, la adresa președintelui Poroșenko.
Biroul de presă al președintelui ucrainean a confirmat pentru Europa Liberă că lui Saakașvili i s-a revocat cetățenia, la cererea Serviciului pentru migrație.
Potrivit presei ucrainene, motivul ar fi fost că Saakașvili, când a cerut cetățenie ucraineană în urmă cu doi ani, a tăinuit faptul că este cercetat penal în Georgia natală.
Un deputat liberal din fracțiunea parlamentară a lui Poroșenko, Serhi Leșcenko, a spus că după părerea lui președintele vrea să-l forțeze pe Saakașvili să nu mai calce prin Ucraina și să ceară adăpost în Statele Unite.
Dar Saakașvili însuși a scris pe Facebook la 25 iulie, din Statele Unite, că nu are de gând să rămână acolo. „Voi lupta pentru dreptul meu legal de a mă întoarce în Ucraina”, a spus apoi fostul președinte georgian pe YouTube.
În vârstă de 49 de ani, Saakașvili este un reformator pro-occidental fervent, adus la putere în Georgia de Revoluția Rozelor din 2003, după care a avut două mandate prezidențiale. Popularitatea i-a scăzut spre finalul mandatului, mai ales din cauza scurtului război cu Rusia din 2008, iar partidul său a pierdut alegerile din 2012.
Saakașvili a fost lipsit de cetățenie georgiană în 2015, după ce Poroșenko l-a numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa, un post care îl obliga să aibă cetățenie ucraineană. Georgia a cerut extrădarea lui, pentru a fi anchetat în legătură cu înăbușirea unor proteste și cu raidul asupra unui post de televiziune.
Saakașvili neagă acuzațiile, spunând că sunt politice.
În noiembrie 2016 și-a dat demisia din postul de guvernator al Odesei, plângându-se că nu este lăsat să lupte împotriva corupției. L-a acuzat pe Poroșenko de lipsă de onestitate și a spus că guvernarea de la Kiev„sabotează” reformele.
Cam 400 de membri ai partidului ucrainean al lui Saakașvili, Mișcarea Noilor Forțe, au protestat joi în Piața Independenței de la Kiev împotriva revocării cetățeniei sale ucrainene.
Lipsit de ea, Saakașvili nu va putea ocupa nici o funcție politică în Ucraina, unde partidul său cere organizarea de alegeri anticipate. Alegerile prezidențiale din Ucraina ar urma să aibă loc în martie, 2019.