Mii de slovaci au participat la proteste împotriva corupţiei, la doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak

O femeie rugându-se la evenimentele de comemorare din Bratislava în memoria jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale Martina Kusnirova. 22 februarie 2019

Mii de slovaci au participat vineri, la Bratislava și în alte orașe, la un protest împotriva corupţiei, la exact doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova, şi cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare din 29 februarie.

La 21 februarie 2018, Jan Kuciak a fost ucis împreună cu partenera sa de viaţă în locuinţa lor din Bratislava. Kuciak lucra la o investigație (care a fost publicată postum) despre legăturile dintre guvernul slovac şi mafia italiană.

Tatăl lui Jan Kuciak a apreciat vineri că alegerile din 29 februarie vor fi „cruciale”. Miza este „foarte importantă: ce gen de persoane vor accede la putere”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit sondajelor, partidul populist aflat la putere, Smer-SD înregistrează o scădere în preferinţele electoratului, în timp ce partenerii săi de coaliţie ar putea să nu mai fie reprezentaţi în parlament. Partidul de extremă dreaptă Slovacia Noastră (LSNS) ar putea câştiga noi mandate în parlament.

Investigaţiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner, acuzat că ar fi comandat asasinatul, au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de ani de zile în Slovacia.

Un fost militar, Miroslav Marcek, a recunoscut că i-a ucis pe Kuciak şi pe logodnica acestuia. Miroslav Marcek şi alţi trei suspecţi au fost inculpaţi în dubla crimă şi se află în detenţie din octombrie 2018.