Militanții talibani au tras focuri în aer pentru a dispersa un miting la Kabul

Forțe de ordine și protestatari la Kabul, 7 septembrie 2021

Militanții talibani au tras focuri în aer pe 7 septembrie pentru a dispersa un miting la Kabul, cel mai recent dintr-o serie de proteste contra grupării fundamentaliste, care a preluat puterea pe 15 august după fuga guvernului afgan sprijinit de Occident.

Participanții la protestul din capitala afgană au scandat lozinci ca „Trăiască rezistența” și „Moarte Pakistanului”, mulți crezând că talibanii ar avea sprijinul țării vecine. Martori oculari au relatat că talibani au tras focuri de avertisment, iar înregistrări video înfățișează zeci de oameni alergând pe străzi, pe fundalul unor rafale.

### Vezi și... ### Operațiunea evacuării americane din Afganistan

În ultimele zile și săptămâni, au avut loc proteste în mai multe orașe, inclusiv Kabul, Herat și Mazar-e Sharif, unde participanții au cerut mai ales drepturi egale pentru femei, grupul despre care se crede că va avea de suferit cel mai mult în cazul instalării unui regim islamist sever.

Între timp, Statele Unite au spus că depun eforturi pentru a face posibilă continuarea evacuărilor din Afganistan cu zboruri charter. Vorbind în Qatar, secretarul de stat, Antony Blinken, a declarat că autoritățile se află în contact cu aproximativ 100 de americani rămași în Afganistan, iar talibanii ar fi promis să permită plecarea liberă a tuturor persoanelor care dețin documente de călătorie. Un ONG american a spus însă că mai mult de zece cetățeni americani și alte sute de oameni, inclusiv copii, ar fi fost împiedicați în ultimele zile să zboare din orașul nordic Mazar-e Sharif cu avioane închiriate de organizații neguvernamentale din Statele Unite.