Minerii sârbi au descoperit o navă romană în apropierea orașului antic Viminacium

Arheologii și-au deschis șantierul lângă Kostalac, Serbia. Ei curăță și perie  cu grijă nisipul și pământul de pe lemnul unei nave romane antice pe 2 august. Nava a fost descoperită de un echipaj de mineri în timp ce făceau excavații la mina Drmno.

Este a doua astfel de descoperire din zonă, care conține așezarea romană cunoscută sub numele de Viminacium.


 

Arheologul Miomir Korac careconduce lucrările spune că descoperirile anterioare sugerează că nava ar putea data din secolul al treilea sau al patrulea, când Viminacium era capitala provinciei romane Moesia Superior și avea un port în apropierea unui afluent al Dunării.

Mladen Jovicic, care face parte din echipa care lucrează la noua navă descoperită, a declarat că mutarea carenei de 13 metri fără a o rupe va fi dificilă.

„Prietenii noștri ingineri... vor pregăti o structură specială care va fi ridicată de o macara și... va urma întregul proces de conservare treptată”, a spus el.

O machetă a orașului antic Viminacium în muzeul din Kostolac.

Nava făcea, probabil, parte din flota fluvială a orașului roman, o așezare întinsă și foarte dezvoltată care avea 45 de mii de oameni. Orașul avea un hipodrom, fortificații, un forum, un palat, temple, un amfiteatru, apeducte, băi și ateliere.

În această fotografie din mai 2020, arheologii inspectează părți ale unei nave romane din lemn,descoperită în apropierea orașului antic.
.
Arheologii cred că cele două nave și trei bărci descoperite până acum în zonă fie s-au scufundat, fie au fost abandonate pe malul râului.

Vastul sit arheologic conține și rămășițele unui cartier general al unei legiuni romane.
Cetatea a fost o așezare militară esențială pe frontiera Dunării, ruinele ei oferind arheologilor perspective asupra arhitecturii și organizării militare romane.

În această fotografie din 2016, Korac prezintă o amuletă de aur care a fost descoperită în orașul antic.

La Viminacium s-au făcut săpături din 1882. Cu toate acestea, arheologii estimează că au cercetat doar 5 la sută din situl, despre care spun ei că are 450 de hectare (mai mare decât Central Park din New York). În mod neașteptat suprafața orașului antic nu este îngropată nici măcar parțial sub un oraș modern.

Monede de aur, plăci, sculpturi din jad, mozaicuri și fresce, arme și rămășițele a cinci mamuți lânoși sunt prezentate la muzeul din Kostolac.

Una dintre cele mai semnificative descoperiri de la Viminacium a fost un sarcofag roman intact care a stat netulburat vreme de aproape două milenii. Mormântul era plin de obiecte artistice.

Arheologii din Serbia se luptă să conserve carena unei nave romane antice, a doua astfel de descoperire, după 2020, în zona orașului antic Viminacium. Descoperirile anterioare sugerează că nava ar putea data din secolul al treilea sau al patrulea, d Hr.