Există informații „foarte credibile” despre un atac terorist iminent la aeroportul din Kabul

Mulțimi de oameni în jurul aeroportului de la Kabul, 25 august 2021.

Statele Unite și alte țări occidentale i-au avertizat pe cetățenii lor să plece imediat din zona aeroportului de la Kabul, din cauza unor amenințări „foarte credibile” cu un atac terorist.

Avertizarea vine în timp ce mii de oameni încearcă cu disperare să fie evacuați din Afganistan. Zona din jurul singurei căi de ieșire din această țară care e încă deschisă e „incredibil de aglomerată”, a declarat la aeroport în 26 august un diplomat occidental, în timp ce un număr imens de persoane continuă să se înghesuie la porțile aeroportului.

Nu e clar câți cetățeni occidentali se mai află încă la Kabul, dar o potrivit unei oficialități occidentale citată de Reuters se estimează că 1.500 de de deținători de pașapoarte și vize americane încercau să ajungă la aeroport. Cifra fusese avansată miercuri și de secretarul de stat american Antony Blinken. Sporind urgența avertizărilor anterioare, ministrul britanic al forțelor armate James Heappey a declarat în 26 august la BBC Radio că există informații „foarte credibile” că militanții plănuiesc un atac iminent asupra mulțimii adunate la aeroport, și din cauza asta avertizarea de azi noapte de la Foreign Office a fost modificată, anume ca oamenii să nu mai vină la aeroportul din Kabul, să se adăpostească în locuri sigure și să aștepte noi instrucțiuni.