Transnistria: o viziune din interiorul vestigiului post-sovietic din Europa

Un tanc sovietic de model T-34, din al Doilea Război Mondial, se află în centrul orașului Tiraspol.

Gara principală din Tiraspol este pustie, dar curată și bine încălzită. Majoritatea căilor de legătură cu regiunea izolată au fost suspendate pe termen necunoscut. În Transnistria, nu este vreun aeroport internațional.

Statuia lui Vladimir Lenin, în fața unei clădiri oficiale.

Indicatorul străzii Lenin. Tatăl revoluției bolșevice din 1917 rămâne o prezență familiară la Tiraspol.

Un oficiu poștal din capitală. Transnistria are propriul serviciu poștal și își face propriile ștampile, care nu sunt recunoscute la nivel internațional.

Un panou aduce omagiu ofițerilor.

Panoul din fața Camerei de Comerț și Industrie din Transnistria, pe care scrie: „Republica este mândria noastră”.

O vânzătoare vinde lucruri produse în China la o piață stradală.

Panoul publicitar explică direcția spre magazinul Kvint – un producător local de coniac.

O vânzătoare din piața principală de la Tiraspol.

La schimburile valutare, vizitatorii pot cumpăra și vinde ruble transnistrene, care nu au valoare în afara regiunii.

O statuie în parc aduce omagiu figurilor istorice asociate cu „lupta pentru independența națională”. În spate, este o cabină de poliție, numită „Miliție”.

Un chioșc închis, în care se vinde cvas – băutură cu nivel scăzut de alcool, făcută din pâine sau cereale fermentate, în perioada caldă a anului.

Compania transnistreană Șerif controlează practic totul: de la magazine și stații petroliere până la stadionul local și echipa de fotbal. A fost creată de foști agenți KGB, în anii 90. Mulți consideră că e controlată de Igor Smirnov, liderul transnistrean din 1991 până în 2011.

Cimitirul Eroilor aduce omagiu victimelor a trei războaie: al Doilea Război Mondial, invazia sovietică în Afganistan și războiul transnistrean din 1992 pentru separare de R. Moldova.

Steagurile regiunilor separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud, din fața unei clădiri oficiale din Tiraspol. Aceste regiuni și Nagorno-Karabah sunt unicile entități ce recunosc independența Transnistriei.