Moscova anunță că și-a sporit comerțul cu Teheranul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, noiembrie 2020

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova continuă să respingă sancțiunile SUA împotriva Iranului și ca urmare și-a sporit comerțul cu Teheranul. Lavrov a spus că Moscova va continua să caute noi modalități de a contracara măsurile punitive venite din partea Statelor Unite.

„Nu doar refuzăm să recunoaștem sancțiuni unilaterale, ci sprijinim Iranul cu măsuri specifice”, a declarat Lavrov pentru televiziunea de stat iraniană într-un interviu difuzat sâmbătă. „Poate că facem mai mult decât oricine altcineva. În ceea ce privește cifrele, aceasta se ridică la miliarde de dolari”, a spus ministrul rus de externă.

Lavrov a mai menționat că schimburile comerciale ale Rusiei cu Iranul au crescut cu 8% în prima jumătate a acestui an.

Șeful diplomației Moscovei a adăugat că este convins că „Moscova va căuta noi metode de ignorare a efectului economic negativ al sancțiunilor”.

Administrația președintelui American în exercițiu Donald Trump a continuat să crească presiunea asupra Iranului în ultimele sale săptămâni de mandat înainte de învestirea președintelui ales Joe Biden.

Săptămâna trecută, administrația Trump a impus sancțiuni împotriva trimisului Iranului către rebelii huthi din Yemen, ceea ce a fost văzut ca o încercare de a-i forța pe militanții susținuți de Teheran să negocieze un acord de pace în războiul civil în curs în care Iranul se confruntă cu Arabia Saudită – ambele țări fiind puternic implicate în acest conflict intern din Yemen.

Iranul a anunțat recent și planurile sale de a-și mări capacitățile de îmbogățire a uraniului, încălcând acordul nuclear din 2015 cu puterile mondiale, acord din care Statele Unite s-au retras unilateral in 2018.