O asociație civică consideră discriminatorie denumirea disciplinei școlare „Istoria românilor”

O asociație civică a atras atenția că „Republica Moldova este unica ţară în care denumirea disciplinei de istorie (predată în școli) conţine şi denumirea unei etnii: Istoria Românilor”.

Remarca a fost făcută de Dumitru Roibu, de la Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan”, la o conferință de presă ținută vineri la agenția de presă IPN.

Roibu a spus că până și în România denumirea disciplinei este, simplu, „Istorie”, și că asociația sa a înaintat pe această temă o petiție Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Discriminați prin denumirea și conținutul disciplinei „Istoria Românilor” sunt copiii și familiile care au o altă origine etnică decât cea română, elevii fiind impuși să studieze istoria națională „în cheia românismului”, a subliniat Dumitru Roibu.

Denumirea acestei discipline școlare și a manualelor de istorie a fost periodic subiect de dispută, inclusiv la nivel politic, între „moldoveniști” sau „stataliști”, pe de o parte, și moldovenii care se consideră români, de partea cealaltă.