O deputată rusă cere anularea scutirilor de serviciu militar pentru persoanele cu scolioză și platfus

Senatoarea Olga Kovitidi reprezintă Crimeea în camera superioară a parlamentului rus

O membră a camerei superioare a parlamentului rus a cerut anularea scutirilor de serviciu militar pentru persoanele cu scolioză și platfus, în timp ce nepopularul proiect de recrutare a 300 000 de mii de oameni pentru a opri pierderile Rusiei din Ucraina merge mai departe.

Olga Kovitidi, care reprezintă Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, a declarat pe 22 septembrie, la o zi după ce Kremlinul a anunțat o mobilizare „parțială” a rezerviștilor, că unele boli nu interferează cu capacitatea de a face serviciul militar. „Acum, Rusia are nevoie nu doar de o armată profesionistă voluntară, ci și de o creștere a rezervei de tineri apți pentru serviciu”, a declarat aceasta, citată de presa rusă.

Rusia va convoca 300 000 de rezerviști în etape pentru a lupta în Ucraina, a declarat la 21 septembrie ministrul Apărării, Serghei Șoigu, un număr care, potrivit unor experți, va fi foarte greu de atins. Decizia Kremlinului de a mobiliza forțe pentru un război care a ucis sau a rănit până la 80 000 dintre militarii săi a stârnit teamă și furie în rândul unei părți a populației ruse.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.