OCDE: economia mondială intră în cea mai gravă recesiune din ultimii 100 de ani

New York: pe 8 iunie 2020 a început prima fază a revenirii din izolarea impusă cu peste două luni în urmă, pentru a limita pandemia de coronavirus.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, a declarant miercuri că pandemia de coronavirus provoacă cea mai gravă recesiune economică din ultimii o sută de ani, cu o posibilă scădere a economiei globale cu peste 7.6%, anul acesta – dacă vine și un al doilea val de coronavirus, cum se așteaptă mulți experți.

În Statele Unite, țara cea mai lovită în acest moment de pandemie, analiștii se așteaptă ca economia să scadă cu 6,5% iar rata șomajului să crească la peste 9%. În acest context, președintele Băncii Centrale americane (Rezervele Federale), Jerome Powell a asigurat miercuri că instituția va continua să sprijine masiv economia, cu o rată a dobânzii aproape de zero. Rezervele Federale au pompat deja în economie trilioane de dolari, în tentativa de a încuraja băncile să continue să acorde credite. Totodată au finanțat programe pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii, și au cumpărat datoriile municipalităților și ale unor mari companii.