Ofițer ucrainean: Rusia deține „avantajul” în regiunea estică Luhansk

Lupte în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, mai 2022.

Rusia deține „avantajul” în regiunea estică Luhansk, atât când vine vorba de aviație, cât și de artilerie, a declarat un ofițer ucrainean de rang înalt. Oleksi Gromov, din cadrul Statului Major al armatei ucrainene, a declarat că forțele ucrainene „încearcă din toate puterile să schimbe situația”. „Victoria noastră ar putea fi susținută de livrări de arme moderne din partea țărilor care ne sprijină”, a mai spus Gromov, citat de agenția de presă Interfax.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat pe de altă parte la Moscova că Rusia ar dori ca Ucraina să accepte situația „reală” de pe teren și să fie de acord cu reluarea negocierilor de pace. Moscova aşteaptă de la Kiev să-i accepte condițiile, ca și realitatea situației de pe teren”, a spus Peskov la conferinţa de presă cotidiană. Rusia cere Ucrainei să accepte anexarea peninsulei Crimeea și independența autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.

Vorbind miercuri la Davos, în marginea Forumului Economic Mondial, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins din nou orice cedare de teritorii, în schimbul încetării războiului, și a spus că nu va negocia decât direct cu președintele rus Vladimir Putin.