Scurtă retrospectivă a escrocheriilor olimpice

Suedezul Bertil Sandstrom a fost lipsit de argintul la proba de echitație de la Jocurile Olimpice din 1932 de la Los Angeles, după ce oficiali olimpici au afirmat că l-au auzit producând un sunet ilegal pentru a-și încuraja calul. Ofițer de armată, Sandstrom a afirmat că ceea ce a auzit juriul era scârțâitul șeii sale de piele, dar a fost degradat, ajungând în coada clasamentului.




 

Dora Ratjen a concurat la proba de săritură în înălțime la Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936. Ratjen avea pasul lung și saltul grațios, dar refuza să facă duș în pielea goală împreună cu alte colege.

La doi ani după ce se clasase pe locul patru la Jocurile Olimpice, Ratjen a stabilit un nou record mondial feminin la săritura în înălțime. Dor fosta deținătoare a recordului, Dorothy Tyler-Odam, s-a plâns că „ea nu este femeie, ci este bărbat”, oficialii olimpici au declanșat o anchetă. Și, după cum s-a exprimat Tyler-Odam, „au făcut unele cercetări și au depistat-o lucrând ca chelner cu numele Hermann Ratjen”. „Așa că mi-am primit titlul înapoi”, a spus Tyler-Odam.
 

Trăgătorul cu pistolul, Hans-Gunnar Liljenvall, nu a fost atent probabil la noile reguli aplicate la Jocurile Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, primele când atleții au fost testați la folosirea substanțelor chimice stimulatoare. Când a recunoscut că a concurat după ce consumase „două beri”, el și întreaga echipă de tir a Scoției a fost lipsită de medalia de bronz la tragerea cu pistolul.
 

Un membru al juriului verifică arma scrimerului sovietic Boris Onișcenko în timpul Jocurilor Olimpice din 1976, de la Montreal. Sportivul folosise sârme ascunse în mânerul floretei pe care le trăgea cu degetul pentru a așa încât la atingerea cu degetul pentru a înregistra o „tușă”. Ziarul britanic Guardian a scris că după descoperirea trucului, sportivul a fost mustrat personal de Leonid Brejnev, alungat din Armata Roșie, amendat cu cinci mii de ruble, lipsit de toate premiile sportive, ajungând să lucreze ca șofer de taxi la Kiev. „Nimic nu s-a mai auzit de el de atunci”, a scris Guardian.


 

În pregătirile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 1994 de la Lillehammer, campioana la patinaj artistic Tonya Harding s-a pomenit în centrul atenției presei.
 

Principala adversară a lui Harding, coechipiera sa, Nancy Kerrigan (stânga), a fost atacată după antrenament de către o persoană necunoscută care a lovit-o în picior cu o bară de oțel. Când și-a recunoscut vina pentru încercarea de a pune piedici anchetei, a primit interdicție pe viață să mai concureze la patinajul artistic. În 2008, Harding a încercat în mod nereușit să-și facă o carieră în televiziune în calitate de comentatoare a show-ului televizat TruTV Presents: World's Dumbest.
 

Echipa de gimnaste a Chinei a câștigat un număr record de opt medalii la Jocurile Olimpice din 2000, la Sydney. Dar au apărut îndoieli în privința gimnastei Dong Fangxiao. În urma unei anchete s-a constatat că avea doar 14 ani, cu doi sub limita de vârstă. Un ziar chinez de stat a scris însă că ascunderea vârstei gimnastelor ar fi fost practicată vreme îndelungată de antrenorii de gimnastică și nu doar în China.