Otilia Canțer: „Un partid nu va reuși nimic, dacă nu va atrage cetățenii de partea sa”

Otilia Canțer locuieste de aproape 20 de ani peste ocean. Are cetățenie dublă. În SUA a crescut un băiat, are o casa și și-a făcut o carieră. Ea spune ca aflându-se în occident a înțeles ce înseamnă libertate și prosperitate și explică în ce conditii unii din diaspora vor reveni în Moldova, iar alții vor rămâne peste hotare:

Your browser doesn’t support HTML5

Otilia Canțer în dialog cu Valentina Ursu

Otilia Canțer: „Nu am fost acasă de doi ani de zile și mi s-a părut, acuma, Moldova mai modernă. Am găsit serviciile publice funcționând ceva mai bine. Bine, mai este loc de creștere, dar cred că e legat și de nivelul culturii generale, niște egoisme la nivel individual, care, cu timpul, sper să se schimbe, dar, în genere, am dat și de chelneri drăguți, șoferi de troleibuz cu umor, care ridică dispoziția – și mi-a plăcut gestul acesta. Și cred că trebuie să ne aducem o dispoziție bună, sau, cel puțin, o atitudine și o intenție bună – și de la acestea pornesc restul.”

Europa Liberă: Despre schimbări și transformări se vorbește acum cel mai mult, pentru că multă lume a obosit de această indeterminabilă tranziție, de la proclamarea independenței și până astăzi. Schimbări înseamnă reforme, schimbări înseamnă atitudinea fiecărui cetățean față de ceea ce se întâmplă în jurul lui, schimbări înseamnă ca, într-un sfârșit, să se aducă bunăstare și prosperitate în casa fiecărui cetățean, dar cine și cum se implică? S-a contat foarte mult pe diasporă, iată, Dvs. reprezentați această mare armată a celor care au ales drumul străinătății: vor reveni cei plecați, se vor implica?

Otilia Canțer: „Revin cei care vor să revină, dar e frumos să avem opțiunea și speranța și gândul că, da calea e deschisă și ușile sunt deschise și suntem bineveniți aducând niște experiențe și cunoștințe, să contribuim și noi cumva. De exemplu, nepoata mea se reîntoarce, la anul.”

### Vezi și... ### În ce condiții poate reveni diaspora acasă?

Europa Liberă: De unde?

Otilia Canțer: „Din Statele Unite, cu soțul american și se reîntoarce cu intenția de a trăi în casa buneilor, bătrânească, care trebuie reparată neapărat și urgent, și suntem chiar încântați de această perspectivă. A acumulat experiențe frumoase de a deservi publicul, puțin, poate, un simț de antreprenor. Nu știu ce o să facă, dar orice pornește, o să fie bine, o să aducă cunoștințe care pot fi împărtășite și de care pot beneficia și alții. Cred că e frumos s-o luăm încetișor și începem căutarea în sine, găsim ce talente avem și cum putem să facem un lucru care ne aduce și plăcere și, având ceva ce ți-e drag sufletului, încetul cu încetul, se deschid și alte opțiuni. Deschizi afaceri și angajezi alte persoane. Foarte mulți moldoveni plecați, au plecat nu doar din cauza lor, ci și cu gândul la copii, care nu au avut un viitor și nu au avut o oportunitate de creștere. Și acum mie îmi reapare speranța.”

Deschizi afaceri și angajezi alte persoane...

Europa Liberă: Dar o parte din diasporă s-a adaptat foarte bine în societățile statelor care i-au adoptat, i-au înfiat. Ei acolo s-au obișnuit cu condițiile de viață, cu condițiile de muncă, acolo, așa se zice, legea este lege pentru fiecare, că infrastructura, pachetele sociale contează! Aici, în Republica Moldova, totuși, trebuie să vină în condiții net inferioare celor din Occident.

Otilia Canțer: „Corect. E și o frică și un risc, și vor fi și cei care s-au găsit atât de bine că nu vor face pasul și nu vor risca, dar vor sta unde stau. Dar se vor găsi și aceia care vor vrea să împărtășească experiența. De exemplu, ce am observat eu, din experiența mea de emigrant în Statele Unite. Am emigrat aproape 20 de ani în urmă, cu o sumă foarte modestă, un băiat de opt ani și trei valize. Din moment ce muncești onest și ai talent, ești observat. Poate va veni momentul și în Moldova să schimbăm cultura asta, să remunerăm, nu obligatoriu financiar, dar printr-o promovare sau oportunitate de studii persoanele care, într-adevăr, sunt lideri sau au capacități extraordinare de învăța și implementa procese noi de gândire, revoluționare. Nu că revoluția ar fi întotdeauna un lucru bun, dar dacă vrem schimbare, trebuie să ne asumăm și niște riscuri și trebuie să știm că nu întotdeauna o să avem succes. Deci, cei care nu se vor întoarce, să rămână cu frica, poate le trece, poate nu, și celor care sunt mai „năzbâtioși”, mai cu risc, le doresc ușile să fie deschise.”

Europa Liberă: Chiar dacă ați spus că materialul nu ar conta cel mai mult, cel din străinătate, dacă la modul serios se gândește să revină acasă, face niște calcule și estimează cam ce buget i-ar trebui unei persoane, unei familii, ca să aibă și aici un trai decent.

Otilia Canțer: „Evident, dar eu, fiind în industria și în profesia resurselor umane, foarte multe sondaje din SUA arată că tineretul, mai ales, apreciază banii și finanțele sunt pe locul patru, deci, flexibilitatea și timpul liber. Posibilitatea de a munci de oriunde, de acasă, de la domiciliu, de unde vor, și oportunitatea de a crește și de a învăța sunt de multe ori în fața finanțelor și remunerării. Bine, calitate vieții contează și vrem cu toții să avem niște condiții cât de cât umane. Aici cred că avem de muncă cel mai mult, pentru că serviciile publice. inclusiv transportul și celelalte, mai au niște cusururi și mai au a fi îmbunătățite, însă mai este ceva - nimic nu este fixat, realitatea și fiecare situație este una temporară. Da, mai vin și mai trăiesc și aici, mai pleacă copiii la studii și care se întorc mai aduc ceva. Trebuie să acceptăm că nu suntem o societate stagnantă, ci e o fluiditate în toate astea. Și e bine să fie așa.”

Europa Liberă: Se contează foarte mult și pe investițiile pe care ar putea să le facă cei plecați peste hotare, făcând economii acolo și aducându-le aici, în Republica Moldova. Până nu demult, statisticile arătau că multe afaceri au falimentat pentru că fie birocrația este mare, fie că nu este o concurență loială, fie că controalele descurajează ca aceste afaceri să devină prospere. Acum, odată cu schimbarea puterii, crește această încredere că banul câștigat în afară poate fi investit și să aducă profit aici, în Republica Moldova?

### Vezi și... ### Autoritățile vor să stimuleze revenirea acasă a emigranților moldoveni

Otilia Canțer: „Asta o să depindă foarte mult de noul guvern și de cum încep primele exemple, care or să inspire speranță și securitate și niște speranță ca banii investiți nu vor fi pierduți, nu vor fi confiscați, dispăruți, cum a dispărut miliardul. Și din momentul în care vin primele exemple, lumea vorbește, se împrăștie și cred că cu mult mai mare plăcere. Dacă va vedea cineva că, uite, eu am găsit o companie de imobiliare, unde pot să investesc și eu și să am și eu cota-parte dintr-un bloc de apartamente. Și atunci poate suntem vreo opt investitori și cineva administrează aceste apartamente, dându-le în chirie, reparându-le, evident, pentru o sumă. Sunt foarte multe oportunități, cred, doar să-și recapete oamenii siguranța și să aibă posibilitatea să investească și oamenii de rând, nu numai oamenii care au devenit milionari, dar și oamenii cu un venit modest sau ceva mai sus de modest, dar care au un surplus de bani: de ce să nu-i aducă înapoi acasă?”

Ar fi frumos să găsim o balanță, poate nu 50/50, dar...

Europa Liberă: Se consideră că și calea pe care se va îndrepta Republica Moldova e luată în calcul de cei care vor să revină acasă. Care ar fi drumul mai corect – mai aproape de Est, mai aproape de Vest?

Otilia Canțer: „Ar fi frumos să găsim o balanță, poate nu 50/50, dar... Uite, mi-am făcut și eu, din curiozitate, testul ADN și mi-am găsit 52, aproape 53 procente de sânge românesc, sunt româncă, cu rădăcini din România, chiar mai aproape de Transilvania, și 46,5 procente – ucraineană și rusă. Nu putem neglija că avem și rădăcini slavone și am avut un veac de conviețuire. S-au creat multe familii mixte, suntem enorm de mult influențați de cultura de Est, ai de unde învăța acolo, sunt multe lucruri unice și frumoase, de exemplu literatura rusă, care e ceva frumos. Să găsim o balanță – cred că a ar fi frumos ce e mai bun de la ambele și în fuziunea asta de culturi și experiențe să ne găsim și calea noastră. Am văzut foarte bine care modele economice au falimentat, ar fi o prostie să le repetăm. Și ar fi frumos să învețe oamenii care vor fi implicați în aceste schimbări și reforme economie, politice etc. să preia niște exemple de la Vest, dar cred că sufletului nostru mioritic ne este mai aproape Vestul.”

Europa Liberă: Guvernarea și-a stabilit prioritățile și a spus că trebuie să înceapă de la lupta împotriva corupției, de la reforma justiției. Agenda lor e și agenda cetățeanului?

### Vezi și... ### Pavel Postică (CEC/ Promo-LEX): CEC trebuie să controleze eficient finanțele partidelor

Otilia Canțer: „Eu sunt cetățean cu cetățenie dublă, moldoveană și americană. Mie îmi place mult agenda asta. Acestea au fost cele mai mari obstacole în dezvoltare în acești treizeci de ani în care s-a bătut apa în piuă și progres nu s-a mai făcut, adică un progres cât de cât decent. Deci, începând cu o transparență, cu o reformă a justiției absolut obligatorie. Pentru că e corupt sistemul, pentru că s-au făcut multe fără transparență, același miliard dispărut, așa și nu este clar unde a dispărut și de ce nu reapare, și cum s-a întâmplat. Pentru recăpătarea încrederii cetățeanului, cred că acolo ar fi cel mai bine ar fi bine s-o începem. Fără o societate transparentă și cu o corupție redusă substanțial, lumea va continua să plece.”

Europa Liberă: Ai zis că ai o ședere de 20 de ani în străinătate?

Otilia Canțer: „Aproape douăzeci.”

Europa Liberă: Aproape douăzeci de ani peste hotare, câți ani i-ar trebui Republicii Moldova ca să atingă o parte din acele standarde din occident, ca și cetățeanul de aici să aibă încredere în statul lui?

Otilia Canțer: „Cred că schimbări esențiale se pot observa în cinci-zece ani. Esențiale și suficient de atrăgătoare pentru diaspora plecată, pentru copiii diasporei și oameni care s-ar simți cu mult mai bine acasă, unde și pereții îți sunt prieteni.”

Europa Liberă: Se mizează mult pe voința politică și mai puțin se vorbește despre implicarea cetățeanului, trebuie să aștepte rezultate, că-i aduce cineva pe tava?

Otilia Canțer: „Nu putem învinui completamente cetățeanul simplu, pentru că timp de 30 de ani de zile i s-au ridicat speranțele și s-au ars – și de multe ori! Dar, oricum, dacă nu începem cu noi și să ne schimbăm din interior și după aceea în cercul familiei, apoi în cercul comunității imediate, care poate sunt vecinii, suburbiile, satele etc. Doar așa – cu pași mici și de la fiecare cetățean. Un partid nu va reuși nimic dacă atrage cetățenii să-l urmeze. Și nu doar să-l urmeze, ci și să participe, cu păreri, și să aibă o voce care să fie auzită, și cu acțiuni.”

Europa Liberă: Care sunt calitățile bune ale națiunii?

### Vezi și... ### Punct și de la capăt: ce înseamnă să îmbătrânești frumos?

Otilia Canțer: „Multe. Bunătatea sufletească, hărnicia, măiestria, talente pentru meserii care dispar, de exemplu artizanat, dar și talent la făcut vinuri și coniacuri și multe altele. Sunt multe talente, dar cred că sufletismul moldovenilor este ceea ce se evidențiază la depărtare.”

Europa Liberă: Și defectele?

Otilia Canțer: „Nu știu dacă-s atribuite doar unei națiuni, pentru că le văd și în alte societăți: ignoranța, lipsa curiozității și a setei de a învăța și de a crește. Poate nu e toată națiunea și poate e un pesimism, care nu e atât trăsătura moldovenilor. Se vorbește că este și invidie, dar cred că este peste tot. Invidia apare, de fapt, din sărăcie. Dacă începi să ai de unde, moldoveanul și dă, sunt și generoși. Deci, eu cred că acestea sunt niște calități atribuite, temporare și circumstanțiale, sper. Sunt și foarte multe persoane în Occident cărora le pasă de bătrâni, de șomeri și vagabonzi și organizează evenimente nu la nivel guvernamental, în care, efectiv, fac o mâncare pentru 40 de persoane și o împart cu cei care nu au. Și niște calități de acestea, omenești, și de bunătate, și de compasiune, pe care moldovenii le au din plin, din momentul în care s-ar simți mai siguri pe ei și mai stabili, sunt convinsă că ar apare aceste organizații neguvernamentale și aici. Și cred că deja apar.”