Papa Francisc și-a încheiat vizita istorică de patru zile în Irak

Creștinii irakieni îi spun rămas-bun papei Francisc după slujba ținută de acesta pe un stadion din Irbil, Irak

Papa Francisc și-a încheiat vizita istorică de patru zile în Irak, părăsind Bagdadul după ce a mers în orașe măcinate de conflicte, s-a întâlnit cu lideri creștini și musulmani și a propovăduit pacea și coexistența, în locul războiului.

Președintele irakian Barham Salish l-a însoțit pe suveranul pontif de 84 de ani la aeroport înaintea plecării, luni, 8 martie.

În timpul primei vizite papale în Irak, Francisc a vizitat patru orașe, inclusiv Mosul, fostul bastion al Statului Islamic, spunându-le irakienilor prezenți la o ceremonie religioasă că „pacea este mai puternică decât războiul”.

Ceremonia religioasă a avut loc în curtea bisericii Al-Tahera, una din cele 14 distruse de Statul Islamic în provincia Ninive.

Sute de mii de creștini au fost nevoiți să fugă din nordul Irakului în perioada 2014-2017, când regiunea a fost ocupată de gruparea extremistă islamică.

Papa Francisc este primul lider al bisericii romano-catolice care a vizitat Irakul, pentru a transmite un mesaj pentru coexistența pașnică a musulmanilor și minorității creștine.

Sâmbătă, el s-a întâlnit în orașul Najaf cu ayatollahul Ali al-Sistani, unul din clericii islamici șiiți de cel mai înalt nivel.

Luni, la plecarea de la Bagdad, Papa a spus că Irakul va rămâne mereu „în inima” sa.

Călătoria a fost salutată de Iran, care este, ca și Irakul, o țară predominant șiită.

„Vizita Papei în Irak a fost... bună și importantă”, a spus luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Said Khatibzadeh.