Parlamentul din Nagorno-Karabah a votat ca limba rusă să aibă statut de limbă oficială

Vladimir Putin și prim-ministrul armean Nikol Pașinian, înainte unei întâlniri dintre liderii Armeniei și Azerbaidjanului

Parlamentul din regiunea Nagorno-Karabah, care se află acum sub controlul Azerbaijanului, a aprobat propunerea de a da limbii ruse statut de limbă oficială a regiunii locuită de o importantă comunitate armeană - alături de limba armeană.

Modificările aduse legilor lingvistice au fost adoptate în 25 martie 27-0, cu două abțineri.

Proiectul de lege, care va deveni lege la semnarea de către liderul etnic armean al regiunii, Araik Harutiunian, spune că acordarea unui statut oficial limbii ruse ar consolida istoria „legăturilor culturale, militare și economice” ale regiunii cu Rusia.

Trei dintre cele cinci partide politice reprezentate în legislatura regiunii au propus măsura luna trecută, argumentând că aceasta va facilita comunicarea cu soldații ruși și lucrătorii de ajutor desfășurați în Nagorno-Karabakh după războiul armeno-azer din toamna trecută asupra regiunii separatiste, in urma căruia Azerjaijanul a recapatat controlul asupra regiunii.

Prezența Rusiei în Nagorno-Karabakh a crescut dramatic după cele șase săptămâni de lupte în regiune și în jurul acesteia, încheiate in noiembrie, cu un acord de încetare a focului intermediat de Moscova. Peste 6000 de oameni au fost uciși în timpul conflictului.

Conform acordului de armistițiu, o parte din Nagorno-Karabakh și toate cele șapte districte din jurul său au fost plasate sub administrație azeră după aproape 30 de ani de control de către forțele etnice armene.

Acordul a dus, de asemenea, la desfășurarea a aproximativ 2000 de pacificatori ruși de-a lungul zonelor din prima linie și a unui coridor terestru care leagă teritoriul disputat de Armenia.