Parlamentul European a condamnat utilizarea „disproporționată” a forței de către trupele de securitate iraniene împotriva protestatarilor

Protestatari şi forţe de ordine în Iran

Parlamentarii europeni au adoptat o rezoluție prin care denunță utilizarea largă și „disproporționată” a forței de către trupele de securitate iraniene împotriva protestatarilor nonviolenți.

Rezoluția adoptată pe 19 decembrie cere ca toți protestatarii, apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii aflați în prezent în spatele gratiilor „pentru exercitarea drepturilor lor legitime la libertatea de exprimare și întrunire” să fie eliberați necondiționat. Proteste împotriva regimului de la Teheran au fost înregistrate în aproximativ 100 de localități, iar forțele de ordine au reacționat cu violență și arestând protestatarii.

Amnesty International spune că cel puțin 304 persoane au fost ucise în timpul mai multor zile de proteste declanșate de majorarea prețurilor la benzină și un plan de raționalizare. Mii de manifestanți au fost arestați.

Oficialii iranieni au respins cifrele publicate de Amnesty Internațional drept „minciuni”.

Parlamentul European a cerut autorităților să efectueze o anchetă „promptă, imparțială, independentă și transparentă” cu privire la „acuzațiile de utilizare excesivă a forței” și să îi aducă în fața justiției pe toți autorii. Europarlamentarii au îndemnat autoritățile de la Teheran să dezvăluie numărul total de decese și deținuți și a solicitat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să lanseze „fără întârziere o anchetă cuprinzătoare” cu privire la violențe.