Parlamentul R. Moldova a aprobat simplificarea procedurii procurării vaccinurilor

Parlamentul R. Moldova a aprobat vineri simplificarea procedurii procurării vaccinurilor, pe fondul pandemiei de coronavirus de tip nou, adoptând și o declarație de „armistițiu politic” pe timp de criză, susținută numai de socialiști și aliații lor.

Modificarea legislativă referitoare la vaccine, adoptată cu 68 de voturi „pentru”, scurtează intervalele de timp dintre diferitele etape ale achiziționării vaccinului. La dezbateri, partidele opoziției și-au exprimat îngrijorări privind implicarea intermediarilor în proces, sau favorizarea unor anumiți producători, și au formulat amendamente.

În declarația politică adoptată tot vineri de Parlament cu voturile a 57 de deputați din cei 91 prezenți, se spune că legislativul „se angajează să acționeze, dincolo de poziții politice și promisiuni electorale, pentru a păstra societatea unită, solidară și pregătită să acționeze consolidat și în consens pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm”.

Documentul inițiat de Andrian Candu, de la gruparea „Pro Moldova”, a fost însă criticat de partide ca PAS, PPDA și PD, care au părut să sugereze că este demagogic, și au insistat că e nevoie de un nou guvern.

Tot vineri, președinția a anunțat că situația pandemică va fi pe agenda ședinței Consiliului Suprem de Securitate, convocată de președinta Maia Sandu pentru sâmbătă, 13 martie.