Pe agendă | Sărbători în surdină în Transnistria, pe fondul războiului din vecini

Paradă militară la Tiraspol, cu ocazia aniversării proclamării independenței nerecunoscute a republicii moldovenești nistrene, 2 septembrie, 2023

În acest episod, discutăm despre cum au sărbătorit transnistrenii o nouă aniversare a proclamării independenței lor nerecunoscute, în septembrie 1990, dar și despre cum ar face față R. Moldova unei eventuale tragedii cu multe persoane cu arsuri.

La sfârșitul săptămânii, regiunea separatistă transnistreană a marcat aniversarea proclamării independenței sale nerecunoscute, la 2 septembrie 1990. Ca și în alți ani, s-au arborat drapele, s-au ținut discursuri, s-a cântat și s-a dansat. Și anul acesta, însă, ca și anul trecut, festivitățile au fost oarecum modeste, oarecum în surdină, în umbra conflictului din Ucraina, din cauza căruia în regiune este în vigoare starea de alertă. Tot ca în anii trecuți, transnistrenii au primit de ziua independenței lor mesaje de la politicieni din Duma de stat a Federației Ruse, dar oaspeții de rang înalt au fost mai puțini decât altădată. Un tablou mai complet al manifestărilor, într-o discuție cu colegul meu Nicu Gușan...

Your browser doesn’t support HTML5

Sărbători în surdină în Transnistria, pe fondul războiului din vecini

Alte teme ale episodului difuzat pe 4 septembrie:

  • Accidentul cu morți și răniți petrecut recent la o stație de gaz lichefiat din România a adus în atenția publicului pericolele nerespectării normelor de protecție în unele unități comerciale, dar și limitele sistemelor de îngrijire medicală. Cum ar face față spitalele moldovene?
  • Înalt, cu barbă căruntă și ochelari, îmbrăcat în kaki, mereu la dreapta președintelui Volodimir Zelenski, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a devenit una din personalitățile iconice ale rezistenței Ucrainei în fața agresiunii ruse. Acum, la Kiev se anunță plecarea lui din funcție.
  • În Statele Unite, cu un an și ceva înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, cele două mari partide se străduiesc să-și compromită de pe acum, reciproc, posibilii contracandidați.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.