„Perestroika” a fost o necesitate istorică (Mihail Gorbaciov)

M. Gorbaciov (dreapta), ultimul lider al URSS și Boris Elțin, primul președinte al Federației Ruse, ambii parte a nomenclaturii sovietice (Sursă: BNRM)

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, ocazie pentru ultimul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov – astăzi în vârstă de 90 de ani – să-și revadă politica de reforme, Perestroika, pe care a lansat-o în 1985 și care, pentru unii, a deschis calea destrămării URSS.

Într-un articol pentru publicație „Rusia în politica globală”, Gorbaciov susține în continuare că Perestroika a fost o necesitate istorică, dar recunoaște că s-au comis și multe greșeli.

„Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit'', a scris Gorbaciov. Fostul lider al URSS a admis că Perestroika a traversat mai multe etape, cu ''erori şi realizări'', dar a insistat că reformele au avut o „justificare istorică''. ''Aceasta însemna că Perestroika era necesară şi că mergeam în direcţia corectă'', susţine Gorbaciov.

El a remarcat şi faptul că autorii schimbărilor care au culminat în anul 1991 cu destrămarea URSS sunt acuzaţi astăzi de „naivitate'', de „trădare'' ori de lipsa unui plan concret de acţiune.

„Unii chiar spun că Perestroika nu era necesară. Dar despre aceste persoane pot spune doar un lucru: că au o memorie foarte scurtă'', a apreciat el amintind de ambianţa din societate la începutul reformelor în anul 1985.

Your browser doesn’t support HTML5

Europa Liberă şi căderea URSS (V)

Vezi și proiectul multimedia: „Căderea” („The Fall”), 25 de ani de la destrămarea URSS