Platfoma Demnitate și Adevăr propune ca bugetele locale să păstreze mai mult din taxe

Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei DA

Platfoma Demnitate și Adevăr propune ca 10% din volumul total al venitului persoanelor juridice colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale să rămână în bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion, iar 25% – în bugetele orașelor și satelor. O inițiativă legislativă în acest sens a fost prezentată de către deputatul Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei DA, informează agenția IPN.

Deputatul a argumentat, într-un briefing de presă, necesitatea adoptării acestui proiect de lege prin faptul că ponderea veniturilor bugetelor locale în PIB a scăzut de la 10,5% în 2010 la 7,7% din PIB în anul 2018. „ Această situație duce la compromiterea conceptului autonomiei locale în Republica Moldova și implicit la degradarea localităților din țară și la înrăutățirea calității vieții cetățenilor țării. Lipsa autonomiei fiscale este unul din factorii care determină exodul populației Republicii Moldova”, a spus Alexandru Slusari.

Se estimează că prezentul proiect va contribui la majorarea veniturilor autorităților publice locale cu estimativ 0,9 miliarde lei prin redistribuirea acestora din cadrul bugetului de stat.