Populația lumii a trecut de opt miliarde de locuitori

Populația lumii a trecut de 8 miliarde de locuitori și ONU face apel la solidaritate pentru promovarea dezvoltării durabile pentru toți

Populația mondială a atins 8 miliarde de locuitori la 15 noiembrie, ceea ce semnifică îmbunătățiri majore în domeniul sănătății publice care au redus mortalitatea și au crescut speranța de viață.

Organizația Națiunilor Unite spune că în acest moment trebuie, de asemenea, să se facă „un apel clar pentru ca omenirea să privească dincolo de cifre și să își îndeplinească responsabilitatea comună de a proteja oamenii și planeta, începând cu cei mai vulnerabili.”

Populația mondială va continua să crească, ajungând la aproximativ 10,4 miliarde de locuitori în anii 2080, dar rata globală de creștere încetinește, atrage atenția ONU. Lumea este mai diversă din punct de vedere demografic decât oricând, țările confruntându-se cu tendințe demografice extrem de diferite, de la creștere la declin. În prezent, două treimi din populația mondială trăiește într-un context de fertilitate scăzută, fertilitatea pe parcursul vieții este de mai puțin de 2,1 nașteri pe o femeie. În același timp, creșterea demografică s-a concentrat din ce în ce mai mult în rândul celor mai sărace țări din lume, majoritatea din Africa Subsahariană.

Este motivul pentru care comunitatea mondială trebuie să se asigure că toate țările, indiferent dacă populația lor este în creștere sau în scădere, sunt pregătite să asigure o bună calitate a vieții pentru populația lor și că pot ridica și împuternici persoanele cele mai marginalizate, se spune în comunicatul Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

„O lume de 8 miliarde de locuitori reprezintă o piatră de hotar pentru omenire - rezultatul unei durate de viață mai lungi, al reducerii sărăciei și al scăderii mortalității materne și infantile. Cu toate acestea, concentrarea doar asupra cifrelor ne distrage atenția de la adevărata provocare cu care ne confruntăm: să ne asigurăm că în viitor toți pământenii se vor bucura de progres în mod egal și durabil", a declarat directorul executiv al UNFPA, Dr. Natalia Kanem. „Nu ne putem baza pe soluții universale într-o lume în care vârsta medie este de 41 de ani în Europa, față de 17 ani în Africa subsahariană. Pentru a reuși, toate politicile demografice trebuie să aibă în centrul lor drepturile reproductive, să investească în oameni și în planetă și să se bazeze pe date solide."

Faptele și cifrele cheie

  • A fost nevoie de aproximativ 12 ani pentru ca populația mondială să crească de la 7 la 8 miliarde de locuitori, dar pentru următorul miliard de locuitori se estimează că va fi nevoie de aproximativ 14,5 ani (2037), ceea ce reflectă încetinirea creșterii globale. Se preconizează că populația mondială va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în cursul anilor 2080 și că va rămâne la acest nivel până în 2100.
  • În cazul creșterii de la 7 la 8 miliarde, aproximativ 70 % din populația suplimentară a apărut în țările cu venituri mici și cu venituri medii inferioare. Pentru creșterea de la 8 la 9 miliarde, se așteaptă ca aceste două grupuri de țări să reprezinte peste 90 la sută din creșterea globală.
  • Până în 2050, creșterea globală a populației cu vârsta sub 65 de ani va avea loc în întregime în țările cu venituri mici și medii inferioare, deoarece creșterea populației în țările cu venituri mari și medii superioare va avea loc numai în rândul celor cu vârsta de 65 de ani sau mai mult.