Premierul britanic și-a dat demisia după 45 de zile

Șefa guvernului britanic anunțându-și demisia în față la 10 Downing Street, Londra, 20 octombrie 2022.

Premierul Marii Britanii, conservatoarea Liz Truss, și-a dat demisia după o revoltă deschisă în propriul partid politic.

Truss, care a preluat șefia executivului de la Boris Johnson la 6 septembrie, a spus într-o declarație joi, în direct la televiziune, că demisionează, dar va rămâne în post până se alege un nou lider.

Ea a adăugat că alegerea de lider (în partid) se va încheia săptămâna viitoare. De o alegere națională nu va fi nevoie până în 2024.

Boris Johnson 2.0?

Ziarul britanic Times, apropiat conservatorilor, a spus că este de așteptat ca fostul premier britanic Boris Johnson să se înscrie la alegerile din Partidul Conservator pentru înlocuirea lui Liz Truss, care și-a anunțat joi demisia.

Steven Swinford, editor politic la Times, a scris pe Twitter că deocamdată Johnson analizează situația, dar pare să creadă că este o chestiune de interes național.

Opoziția cere alegeri naționale

Cu toate acestea, liderul opoziției laburiste, britanice, Keir Starmer, a reacționat la știrea demisiei lui Truss cu revendicarea ca alegerile naționale să aibă loc de îndată.

„Tories (conservatorii) nu pot răspunde la ultimele lor eșecuri pocnind din nou din degete și schimbând oamenii din conducere fără consimțământul poporului britanic. Avem nevoie de alegeri generale – acum” – a spus liderul de opoziție, într-o declarație.

Tot mai mulți parlamentari ceruseră demisia lui Truss după săptămâni de tulburări provocate de planul ei economic.

### Vezi și... ### Ministrul de finanțe al Marii Britanii Kwasi Kwarteng a fost demis

Planul prezentat de guvern luna trecută a dus la turbulențe financiare și la o criză politică în care au avut loc printre altele înlocuirea ministrului de finanțe, mai multe cotituri politice bruște și prăbușirea disciplinei în Partidul Conservator, de guvernământ.

Știrea demsiei lui Truss a fost urmată imediat de aprecierea lirei sterline pe piețele financiare. Moneda britanică a câștigat 0,35% față de dolarul american, ajungând la 1,1262 dolari.

La bursa de la New York, însă, știrea a provocat coborârea la deschidere a indicelui S&P 500, din cauză că în percepția investitorilor a avut prioritate noua instabilitate politică de la Londra, mai degrabă decât probabila corectare a greșelilor economice ale lui Truss.

Biden îi mulțumește lui Truss pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a promis joi să continue cooperarea strânsă cu Marea Britanie după demisia premierului conservator Liz Truss la numai șase săptămâni de la învestire.

„Îi mulțumesc premierului Liz Truss pentru parteneriatul într-o serie de chestiuni, inclusiv pentru tragerea Rusiei la răspundere pentru războiul împotriva Ucrainei”, a spus Biden.

Truss, fostă ministră de externe britanică, înainte să fie 45 de zile premier, a avut o retorică hotărât pro-ucraineană după invazia rusă și a anunțat numeroase sancțiuni britanice împotriva Moscovei, ca și ralierea Londrei la cele internaționale.

Ceva mai devreme a spus șeful de personal al Casei Albe, Ron Klain, a spus într-un interviu televizat la MSNBC că Statele Unite vor avea o relație strânsă cu oricine o va înlocui pe Liz Truss.

Declarație rusă sarcastică după demisia lui Truss

Ministerul de externe al Rusiei a salutat demisia premierului britanic Liz Truss, spunând că a fost un lider rușinos, care va rămâne în memorie pentru că era „catastrofal de agramată”. „Marea Britanie nu a mai avut o asemenea rușine de premier”, a spus purtătoarea de cuvânt a „externelor” de la Moscova, Maria Zaharova.

Reuters scrie că referința la „agramata” Truss pare să fie legată de vizita făcută de ea la Moscova înaintea invadării Ucrainei de către ruși, pe vremea când era ministrul de externe britanic.

La o întâlnire cu ministrul de externe rus, veteranul Serghei Lavrov, Truss a părut să încurce două regiuni rusești cu Ucraina, atrăgându-și ironia colegului rus și multe comentarii în talk-show-uri la televiziunile ruse.

### Vezi și... ### Zelenski despre «dezgustătorul» Schröder și când candidata la succesiunea lui Boris Johnson nu cunoaște geografia Rusiei 

Macron: e important ca Marea Britanie să se stabilizeze

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că este important ca Regatul Unit să ajungă la „stabilitate cât mai curând posibil” după demisia premierului britanic Liz Truss după numai 45 de zile la putere.

„Vrem, mai presus de toate, stabilitate”, le-a spus Macron reporterilor odată ajuns la summit-ul de toamnă al UE, care are loc joi și vineri la Bruxelles.

„Pe plan personal, pe mine mă întristează întotdeauna să văd un coleg plecând”, a adăugat Macron, citat de Reuters

Irlanda: Premier britanic nou, cât mai curând

Marea Britanie trebuie să învestească un nou premier în locul lui Liz Truss „cât mai iute cu putință” pentru a asigura stabilitate pe plan larg politic și financiar, a spus premierul irlandez Micheál Martin, la sosirea la un summit UE, joi, la Bruxelles.

„Cred că stabilitatea este foarte importantă și ne-am dori să vedem sistemul britanic capabil să aleagă un succesor cât mai iute cu putință, pentru ca stabilitatea să fie atinsă în această situație, date fiind chestiunile importante geopolitice cu care se confruntă Europa, nu în ultimul rând războiul din Ucraina și criza energetică”, a spus Martin.