Presa matinală între Covid-19 și itinerarul alambicat al lui Vlad Plahotniuc prin Europa

Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

TV8.md publică o investigaţie din care rezultă că fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc a călătorit la sfârșitul lunii septembrie din Turcia în Cipru şi explică scopul acestei călătorii. „Plahotniuc se afla deja pe 27 septembrie în Cipru, iar timp de patru zile, până pe 1 octombrie, mai multe companii offshore care îi aparțin și-au schimbat brusc directorii și administratorii”, se spune în investigaţie. Autorii ei spun că au descoperit schimbări de acționari și administratori la multe firme offshore ale lui Plahotniuc din Cipru, firme vechi și bine cunoscute, unele implicate în dosare de rezonanţă, inclusiv în frauda bancară. „Mai mulți experți în afaceri internaționale ne-au explicat că astfel de schimbări de directorat de multe ori sunt făcute înainte de lichidarea unei companii, iar administratorii sunt schimbați pentru optimizarea cheltuielilor de închidere a off-shoreurilor”, se mai spune în investigaţie.

Unimedia.info publică reacţia avocatului lui Vladimir Plahotniuc la anunţul Procuraturii Generale că proprietăți, inclusiv maşini şi vile, estimate la peste 160 milioane de lei, ale căror beneficiar ar fi Plahotniuc, urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din România, Franța și Elveția. „Pentru Procuratura Generală a devenit, în ultima perioadă, un sport național înfăptuirea actului justiției prin comunicate de presă, discursuri televizate și cumularea acestora”, a comentat avocatul Lucian Rogac precizând că nici partea apărării, nici Plahotniuc nu au fost informați despre aceste sechestre pe care apărătorul spune că intenţionează să le conteste în instanţă.

Editorialistul Nicolae Negru comentează pe ziarulnational.md o altă presupusă călătorie a lui Plahotniuc, cea de la finele lunii august în Grecia, în cadrul căreia acesta s-ar fi întâlnit cu Igor Dodon, întâlnire negată de candidatul la cel de-al doilea mandat de președinte. Nicolae Negru prespune că Dodon şi Plahotniuc ar fi convenit asupra unei noi coaliții de guvernare după prezidențiale, coaliție formată din PSRM împreună cu Pro Moldova şi Partidul Şor, formaţiuni care, în ultima vreme, observă Negru, şi-au temperat criticile faţă de guvernare şi faţă de Dodon. „Faptul că nu se mai pomenește despre alegeri anticipate și nici Chicu nu mai amenință cu dizolvarea Parlamentului ar fi un indiciu în plus că Dodon va avea sprijinul lui Plahotniuc în alegerile prezidențiale, în schimbul revenirii „coordonatorului executiv” la guvernare”, scrie editorialistul. După părerea sa, Dodon şi Plahotniuc ar mai pune la cale o federalizare camuflată, pe care, amintește Negru, Plahotniuc o acceptase în iunie 2019, fiind dispus să semneze un acord cu PSRM. „Înfrângerea lui Dodon în alegerile prezidențiale ar putea dejuca acest scenariu”, concluzionează Nicolae Negru.

Pe fonul numărului în creştere de îmbolnăviri de coronavirus şi a informațiilor vehiculate pe reţelele sociale precum că în spitale nu mai sunt locuri, jurnaliștii de la NewsMaker.md au contactat mai multe spitale din ţară şi au constatat că situația cea mai dificilă este la Chișinău unde se înregistrează practic jumătate din toate cazurile de infectare. „Din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri, în unele spitale din capitală s-au terminat paturile libere”, se spune în articol. Şi la Bălți, localitatea care se află pe locul doi după numărul de contaminări, toate locurile din spitale prevăzute pentru pacienții cu coronavirus sunt ocupate. Serghei Rotari, directorul Spitalului raional din Bălți, spune că sunt internați 190 de pacienți cu coronavirus, chiar dacă pentru bolnavii de COVID sunt 185 de paturi.

Într-un alt articol NewsMaker.md anunţă că la centrul Covid de la Moldexpo a fost suplinit cu 400 numărul pe paturi pentru internarea pacienților cu coronavirus şi pentru pentru triajul pacienților suspecți. „Începând de marţi vor fi activate paturi suplimentare la Centrul Republican de Narcologie și Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile. Încercăm să identificăm soluții pentru a face faţă numărului mare de persoane infectate”, a precizat ministra Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu.

Radio Chişinău relatează că la Chişinău 90 la sută din locurile prevăzute pentru pacienții infectați cu COVID sunt ocupate, iar pentru a preveni răspândirea infecţiei Comisia municipală de Sănătate Publică a decis ca elevii și studenții, să poarte obligatoriu mască de protecție în instituțiile de învățământ. Decizia este criticată de organizația obștească Părinţi Solidari. „Este un pic neclar de ce anume pentru copii s-au impus aceste restricții, în timp ce noi avem nunți, cumătrii, evenimente de anvergură unde nu se respecte acele măsuri care se respectă într-o școală. Numărul de copii bolnavi la noi este destul de mic comparativ cu numărul de maturi, dar se pun niște condiții severe”, menţionează, între altele, Ala Revenco, preşedinta organizaţiei Părinţi Solidari.

Opt candidați au fost înregistrați în cursa pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Ziarul de Gardă relatează că numele a doi dintre ei figurează nu doar în buletinul de vot, dar și în dosare penale în care sunt învinuiți de contrabandă, tentativă de omor sau trafic de influență. Și numele unui alt candidat este vizat într-un proces penal, încetat însă din lipsă de probe. Reporterii au analizat activitatea celor opt „prezidențiabili” și prezintă într-un video cele mai importante repere ale activității lor prin prisma averii, intereselor și integrității.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea scrie într-un editorial pe politics.md că alegerilor prezidențiale din Moldova sunt puternic influențate de actorii străini. „Acest factor geopolitic este omniprezent și se manifestă sub diverse forme. Politehnologii și consilierii de imagine străini construiesc strategiile principalilor candidați în alegeri, ambasadorii țărilor vecine și marilor puteri se șușotesc după culise cu reprezentanții partidelor noastre și anunță public criteriile după care vor fi validate în exterior alegerile, iar liderii statelor mari acordă sau din contra blochează ajutorul economic pentru Moldova în funcțiile de simpatiile lor pentru candidații intrați în cursă”, notează comentatorul. Ciurea analizează, în context, comportamentul marilor puteri şi ajunge, la final, la concluzia că „atâta timp cât actorii străini sunt lăsați să acționeze după regescul lor plac într-o țară, fie ea mică și săracă, suveranitatea acestei țări va fi pusă veșnic în discuție”.

Gazeta de Chișinău publică articolul de opinie „Platforma fără suport a lui Dodon” semnat de Gheorghe Bâlici care analizează programul electoral al președintelui Igor Dodon. „Promisiunile curg gârlă. Ceea ce n-a reușit conducătorul, pentru că a fost foarte ocupat, promite că va face în viitorii patru ani. Grija față de oameni nu-i va da pace tot timpul și va fi prioritatea sa de bază, în caz că va fi ales”, notează, între altele, autorul. Gheorghe Bâlici îndeamnă, la final, „să ne păzim de manipulare și minciună. De bună seamă, împreună, vom reuși să-i oprim pe cei care, odată ajunși la putere, nu-și onorează promisiunile!”.