Președinta Maia Sandu a chemat partidele parlamentare la consultări

Președinta Maia Sandu a chemat partidele parlamentare la consultări pentru prima dată din 11 februarie, când a numit-o repetat premier pe Natalia Gavriliță, ignorând contra-propunerea socialiștilor și aliaților lor, adică pe Mariana Durleșteanu.

Potrivit IPN, Sandu se va întâlni marți, 16 martie, dimineață cu deputați din Partidul Șor, din grupul Pro Moldova, Partidul Democrat, iar după prânz cu deputații din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor.

După consultări, Maia Sandu va face declarații de presă.

În ultimele zile, toate partidele importante, cu excepția partidului dominat de Sandu, PAS, au cerut președintei să intre în dialog cu forțele politice pentru dezamorsarea crizei.

Maia Sandu a insistat mereu că actualul parlament și-a pierdut legitimitatea, că un eventual guvern nou bazat pe el nu va putea face reforme și că este nevoie, de aceea, de alegeri anticipate.

Pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională numirea repetată ca premier a Nataliei Gavriliță și i-a cerut președintei să se consulte din nou cu fracțiunile parlamentare.

Maia Sandu a preferat însă mai întâi să consulte „societatea civilă” și „experți juridici”, după cum a informat președinția.