Președintele Cehiei, Miloš Zeman, a fost internat de urgență la spital

Miloš Zeman

Președintele Cehiei, Miloš Zeman, a fost dus duminică cu salvarea la spital pe fondul speculațiilor tot mai intense privind starea sănătății lui.

Directorul Spitalului Militar Central din Praga, Miroslav Zavoral, a spus că Zeman a fost internat la terapie intensivă, iar de vină sunt „complicațiile unei boli cronice pentru care (Zeman) se tratează”. El a refuzat însă să precizeze boala, neavând pentru aceasta acordul președintelui.

Numeroase surse medicale au spus zilele trecute radioului public cehesc că Zeman, în vârstă de 77 de ani, suferă de o boală de ficat care s-a agravat în ultima vreme.

Ipoteza a fost confirmată și de fostul președinte Václav Klaus, care a spus că de vină este și „stilul de viață” al lui Zeman, mai precis consumul excesiv de alcool și fumatul.

Biroul de presă al președinție a refuzat în ultimele săptămâni să dea detalii despre starea sănătății lui Zeman, spunând că este doar deshidratat și obosit.

### Vezi și... ### Cehia: Andrej Babiš pierde alegerile în Cehia

La alegerile parlamentare din 8-9 octombrie, soldate cu înfrângerea aliatului său, miliardarul populist Andrej Babiš, Zeman nu a mers la vreo secție de votare, cum promisese, ci a votat acasă.

Duminică a fost luat de salvare după ce l-a primit la reședința prezidențială pe Babiš.

Internarea lui vine tocmai când Zeman ar trebui să încredințeze mandatul pentru formarea noului guvern.

Alegerile au fost câștigate de o alianță liberal-conservatoare de cinci partide.

Dar Zeman a spus mai înainte că nu va da mandat vreuneia din alianțe, pe care le consideră „înșelătorii”, ci partidului individual cu cele mai multe voturi – adică mișcării ANO, a lui Babiš.