Președintele Curții Constituționale s-a retras de la dezbaterile de luni ale CC

Vladimir Țurcanu, președintele CC, fost deputat al Partidului Socialiștilor.

Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan nu participă la deliberările Curții, care examinează sesizările legate de instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

”În spațiul mediatic, au apărut comentarii, interpretări care mă vizează. Ele sunt neîntemeiate și pur politice. Nu doresc să intru în discuții. Pentru mine e importantă e restabilirea imaginii CC. Pentru înlăturarea unor aluzii cu privire la imparțialitatea Curții, îmi declar abținerea de la participarea la exminarea acestor sesizări”, a declarat Vladimir Țurcan în debutul ședinței Curții Constituționale.

### Vezi și... ### Premierul Ion Chicu e criticat pentru reacția sa după suspendarea de către CC a legislației economice

Curtea Constituțională a suspendat proiectul de lege, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, până la o decizie ulterioară a Curții.

Poziția lui Vladimir Țurcanu a fost contestată de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, după ce președintele Igor Dodon declarase, în cadrul unui video din seria „Președintele răspunde” (10 aprilie) că a discutat cu președintele CC despre motivele care au dus la suspendarea legii pentru care guvernul își asumare răspunderea. În opinia opoziției, intervenția lui Dodon este un amestec la politicului în afacerile justiției.

Iar deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, a adresat o solicitare de sesizare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe marginea acestui caz.

### Vezi și... ### Comisia pentru situații excepționale a readoptat o parte din măsurile economice suspendate de CC