Președintele Trump avertizează China să nu limiteze autonomia din Hong Kong

Hong Kong, 24 mai, 2020 - mii de oameni au protestat împotriva intenției Chinei de a impune o nouă lege a „securității naționale”.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că, până la sfârşitul săptămânii, va anunța măsuri „foarte interesante” ca răspuns la controversatul proiect de lege al securității naționale, pe care China vrea să-l aplice în Hong Kong, limitând mult autonomia regiunii.
Președintele nu vrut să precizeze dacă este vorba de sancțiuni împotriva Chinei.

### Vezi și... ### Proteste la Hong Kong, poliția folosește gaze lacrimogene

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe avertizase că Hong Kong-ul riscă să-şi piardă statutul de centru financiar internaţional, în cazul în care China îşi impune controversatul proiect de lege, care ar urma să fie adoptat la Beijing în câteva zile. Este „greu să ne imaginăm cum Hong Kong-ul poate rămâne o capitală financiară, dacă China preia controlul” în fosta colonie britanică, a declarat purtătoarea de cuvânt a administrației americane.

Pe de altă parte, șefa executivului din Hong Kong a încercat să aplaneze îngrijorările investitorilor în legătură cu posibilele consecințe economice și politice adverse ale planului Chinei. Carrie Lam a declarat, marți, că măsurile avute în vedere de Beijing „țintesc numai o mână de infractori”.

### Vezi și... ### Șefa executivului din Hong Kong încearcă să înlăture îngrijorările investitorilor

Pe 21 mai, parlamentul chinez a prezentat o lege privind „protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong. Aceasta va permite forțelor de securitate și ordine publică chineze să intre în Hong Kong, după luni de proteste pro-democrație în fosta colonie britanică.

Mulți localnici și guverne occidentale, inclusiv Statele Unite, văd însă în aceste planuri o amenințare la adresa autonomiei fostei colonii britanice, retrocedată Chinei în 1997.