Președintele Trump susține că „mișcarea pe care am început-o, abia începe”

Președintele republican Donald Trump la încheierea mandatului.

Președintele în exercițiu Donald Trump a declarat marți că se va ruga pentru succesul noii administrații în discursul său de adio, dat publicității cu o zi înainte ca Joe Biden să fie inaugurat.

Într-o înregistrare video de aproape 20 de minute, președintele Trump nu a pronunțat odată numele lui Biden deși i-a urat „noroc".

Trump nu și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale din noiembrie și pretențiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susținătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie. În urma unui discurs incitator, ținut înainte de asaltul asupra clădirii Congresului american.

Acum, în înregistratea video, Trump a condamnat din nou atacul: „Toți americanii au fost îngroziți de asaltul asupra Capitoliului nostru", mai spune Trump, care adăugă că violența politică „nu poate fi tolerată".

Incitarea la violență este și capul de acuzare care i se a aduce în procesul de „impeachement”care va avea loc în Senat și în urma căruia și-ar putea pierde dreptul de a mai candida pentru vreo funcție publică. Dacă este găsit vinovat de două treimi din senatori.

Ignorând această realitate, președintele Trump a mai spus în discursul video: „În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administrații miercuri la prânz, vreau să știți că mișcarea pe care am început-o abia începe - nu a existat niciodată așa ceva".