Primul semn de viață dat de Alexei Navalnîi din închisoare

Protest în sprijinul lui Alexei Navalnăi, Sankt Petersburg, 31 ianuarie 2021.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a trimis primul mesaj de când a fost transferat, la sfârșitului lui februarie, în colonia penitenciară din regiunea Vladimir, situată la nord-est de Moscova. Navalnîi a postat un mesaj pe Instagram în care spune că este în penitenciarul 3 din Kolchugîno, că se simte bine și că se înțelege cu ceilalți deținuți. Este prima informație clară despre locul unde este deținut Navalnîi și starea sănătății sale.

Se relatase că a fost transferat de la Moscova în colonia penitenciară Pokrov, la 100 de kilometri est de Moscova, considerată cea mai dură de acest fel din Europa. Administrația rusă a penitenciarelor refuzase că confirme locul unde își va ispăși Navalnîi cei doi ani și jumătate de detenție la care a fost condamnat în ianuarie, la întoarcerea din Germania, pentru încălcarea condițiilor unei sentințe cu suspendare din 2014. Navalnîi susține că dosarul din 2014 pentru fraudă fiscală a fost întocmit la comandă politică.

Navalnîi fusese cinci luni în Germania, pentru tratament, după ce în august 2020, în Siberia a fost ținta unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok.