Protest al ambasadei României în R. Moldova legat de vandalizarea cimitirului din Fălești

Ambasada României la Chișinău condamnă vandalizarea cimitirului din localitatea Fălești. Cimitirul este dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Ambasada își exprimă încrederea că autoritățile din Republica Moldova „vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor.”

Vandalizarea a avut loc după ce Parlament a aprobat interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina, inclusiv litera Z și panglica Sfântului Gheorghe. Pe crucile cimitirului au fost desenate svastica și literele Z și V.

Comunicatul ambasadei amintește că, între guvernul României și cel al Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova Acest document reglementează „protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului.”

În cimitirul de la Fălești sunt înhumați peste 300 eroi căzuți in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Fălești.