Proteste și blocaje de drumuri împotrivă prețurilor mari la benzina și motorina, a majorărilor de taxe și de asigurări răspundere civilă au avut loc duminica în 37 de orașe bulgare.
Zeci de mii de cetățeni au protestat împotrivă majorării, cu până la 50%, a taxelor pentru automobile mai vechi de zece ani. Spre deosebire de alte țări europene, în Bulgaria parcul de automobile are vârsta medie de 14-15 ani.
Your browser doesn’t support HTML5
Alt motiv de nemulțumire este introducerea variantei bulgarizate a sistemului de asigurări răspundere civilă bonus-malus. 80% din șoferii vor plăti RCA de 2-3 ori mai mare pentru că vor fi luate în calcul nu numai daunele cauzate ci și toate sancțiunile poliției rutiere.
Sistemul prevede transferul coeficientului bonus-malus al proprietarului asupra automobilului în caz de vânzare. Sancțiunile ajung până la 400 de procente în timp ce șoferii cei mai dsciplinați vor primi o reducere de numai 25%. În România de pildă, sistemul bonus-malus este de două ori mai generos cu șoferii disciplinați și prevede sancțiuni de două ori mai mici pentru cei nediscipinați.
Protestatarii au blocat în mai multe locuri autostrăzi și drumuri naționale. Autostrada „Struma” - Sofia-frontiera cu Grecia, a rămas închisă timp de șapte ore.
Câteva ore a durat blocajul autostrăzilor „Hemus” Sofia-Varna și „Tracia” Sofia-Burgas.
La Pernik, un centru județean aflat la 30 de km de Sofia s-a format o coadă de automobile cu protestatari lungă de 10 km.
Mii de șoferi au blocat două intersecții în centrul capitalei. Mai târziu protestatarii s-au adunat în fața guvernului.
Opoziția de stângă și cea de dreapta și-a exprimat sprijinul pentru protestul civic dar nu au participat la organizarea blocajelor.
Majoritatea participanților au fost tineri. În câteva locuri au fost scandate cereri de demisie e guvernului Borisov. Nemulțumirea a fost îndreptată în primul rând împotriva lobiștilor în Parlament și în guvern, care încearcă să promoveze legi în favoarea companiilor din sectorul carburanților și al asigurărilor auto.
Este vizată în primul rând filiala bulgară a concernului „Lukoil”, proprietara a celei mai mari rafinării din Balcani și a unei rețele de benzinării. Ea este acuzată că menține prețuri mai mari din cele în majoritatea țărilor vecine. În condițiile unor accize minime „Lukoil” realizează practic un profit maxim la sud de Dunăre, scrie agenția Club Z.