Putin cere Organizației Tratatului de Securitate Colectivă să-l susțină pe premierul armean

Putin la reuniunea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, 2 decembrie 2020

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut liderilor statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) să-l sprijine pe premierul armean Nikol Pașinian, aflat sub presiunea opoziției la Erevan pentru că a semnat acordul intermediat de Rusia care a pus capăt unui război azero-armean pentru regiunea Nagorno-Karabah . În baza acordului, controlul regiunii revine Azerbaijanului.

Vorbind la un summit on line al liderilor CSTO, Putin a spus că premierul de la Yerevan a trebuit să ia ” decizii dureroase, dar necesare” pentru a opri conflictul.

La rândul său, Pașinian a numit menținerea păcii în Nagorno-Karabah cu ajutorul Rusiei „un garant al securității în regiune” și a subliniat „rolul excluziv” al lui Vladimir Putin în „oprirea vărsării de sânge”.

Partidele de opoziție din Armenia organizează demonstrații la Erevan condamnând modul în care Pașinian a gestionat războiul și a cer demisia acestuia. Din organizația Tratatului de Securitate Colectivă fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.