Raportul Comisiei „Laundromat” nu poate fi înregistrat deocamdată ca proiect de hotărâre

Inga Grigoriu, președinta Comisiei parlamentare „Laundromat”

Raportul Comisiei parlamentare „Laundromat” nu poate fi deocamdată înregistrat ca proiect de hotărâre, pe motiv că patru membri ai Comisiei evită să-l semneze. Este vorba despre membri ai comisiei din PSRM, Partidul Șor și Pro Moldova, a anunțat președinta Comisiei, Inga Grigoriu, citată de TV8.

„Cei patru membri care nu au semnat raportul sunt Bogdan Țîrdea, Denis Ulanov, Alexandr Suhodolski și Vladimir Cebotar. Nu au răspuns dacă semnează sau nu raportul. Ba căutau să fie audiat Veaceslav Platon, ba căutau să fie audiat Vladimir Plahotniuc. Se încerca tergiversarea prezentării raportului”, a spus Inga Grigoriu, potrivit sursei citate.

Banii din „Laundromat” nu au avut doar caracter tranzitoriu pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum intenționat a fost creată această percepție. Folosirea banilor în Moldova a produs impact pe plan național, a mai spus Inga Grigoriu, care a adăugat și că în cursul investigației s-au constatat date concrete privind utilizarea mijloacelor financiare provenite din Federația Rusă. Acestea au generat îmbogățiri ilicite și evaziuni fiscale pe teritoriul Republicii Moldova, achiziții de acțiuni a două companii de asigurări și instituții financiare din Moldova, achiziții de valori mobiliare, bunuri mobile și imobile în UE.

De asemenea, de banii respectivi ar fi legate acțiuni de corupere de deputați și demnitari de stat și de judecători, a mai spus Inga Grigoriu, citata de agenția IPN.

Raportul stabilește conexiuni directe cu alte activități ilicite din domeniul financiar-bancar cum ar fi: spălări de bani prin segmental transnistrean, falimentarea de întreprinderi regionale, atacuri raider, conexiuni directe cu jaful bancar, toate fiind puse în aplicare prin intermediul persoanelor interpuse, entități juridice naționale, companii înregistrate în zone offshore, persoane politice, scrie IPN.