Reacții la controversata lege poloneză privind Holocaustul (VIDEO)

Senatul polonez votes on Law on Institute of National Remembrance, 1 February, 2018

Legea, care nu e încă promulgată de preşedintele Poloniei Andrzej Duda, a stîrnit critici în Israel, Statele Unite și Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Reacții la controversata lege poloneză privind Holocaustul

Polonia se consideră calomniată şi a lansat o ofensivă pentru a-şi apăra imaginea

Senatul polonez a votat legea care prevede amenzi sau pînă la trei ani de închisoare pentru cei care atribuie Poloniei crime comise de către naziştii germani.

Sub incidenţa legii intră şi cei care folosesc termenul eronat „lagăre de concentrare poloneze” atunci cînd se referă la lagărele de concentrare ridicate de către Germania nazistă pe teritoriul Poloniei de astăzi.

În conformitate cu această lege care are în vedere atît cetăţeni ai Poloniei, cît şi cetăţeni ai altor state, guvernul naţional-autoritar ai ultraconservatorilor din Partidul Lege și Justiție (PiS) intenţionează, chipurile, să apere imaginea ţării.

Aplicarea legii ar putea avea repercusiuni şi asupra celor care vor tematiza problema colaboraţionismului, adică a polonezilor care, de exemplu, au predat naziştilor evreii ascunşi sau au participat la arestarea acestora.

Acest aspect al colaboraţionismului a fost tematizat, între altele, şi in celebrul film documentar al regizorului şi editorului revistei „Les Temps modernes” (fondată de Jean-Paul Sartre şi Simone de Beauvoir), Claude Lanzmann, intitulat „Shoah” (1986).

Legea, care urmează să fie promulgată de preşedintele polonez Andrzej Duda, a stîrnit critici atît din partea Israelului, cît şi din partea Statelor Unite ale Americii.

Din perspectivă israeliană, legea este o tentativă de bagatelizare a Holocaustului, pentru că aceia care vor tematiza în viitor colaboraţionismul unor polonezi riscă să fie urmăriţi în justiţie.

Washingtonul vede în această lege o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare.

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko s-a alăturat celor care critică noua lege poloneză referitoare la Holocaust, care vorbește și despre crime comise de „naționaliști ucraineni și membri ai unităților ucrainene colaborând” cu Germania nazistă. Într-o declarație publicată joi pe Facebook, Poroșenko spune că aceste pasaje sunt inacceptabile.

Peste o sută de intelectuali, artişti, jurnalişti şi politicieni polonezi, au protestat şi au cerut o modificare a legii. Între protestatari se află fostul preşedinte comunist Aleksander Kwasniewski, fostul ministru de externe Radoslaw Sikorski şi regizoarea de film Agnieszka Holland, distinsă anul trecut la Berlinală cu un Urs de Argint pentru filmul ei „Pokot” – „Urmă” (film de altfel vehement criticat de cercurile naţionalist-conservatoare din Polonia).

Intrarea în vigoare a legii ar putea redeschide şi o polemică mai veche, declanşată de studiul istoricului Jan Tomasz Gross, legat de pogromul în care au fost implicaţi polonezii din localitatea Jedwabne în 1941.

Ziarul Jüdische Allgemeine Zeitung aminteşte de faptul că politicieni ai partidului PiS, aflat la guvernare, au cerut deja cu ani în urmă interdicţia de a vorbi şi scrie despre incidente anti-evreieşti în care au fost implicaţi cetăţenii polonezi.

În cursul dezbaterilor istorice declanşate de Gross, s-a dezvăluit că după ocuparea Poloniei de către Germania nazistă au avut loc circa 60 de pogromuri cu numeroase victime în rîndul populaţiei evreieşti.

Incidente similare au avut loc şi după terminarea războiului.

În localităţile Cracovia, Rzeszow şi Kielce au fost atacaţi supravieţuitori ai Holocaustului care s-au reîntors din lagărele de exterminare naziste.

În oraşul Kielce au fost ucişi peste 40 de evrei, alţii au fost grav răniţi. În urma incidentelor şi a antisemitismului localnicilor, peste 200.000 de evrei au părăsit Polonia postbelică.

Criticii politicii partidului PiS, defăimaţi ca „Szmalcownik” (colaboratori ai naziştilor)

Persoanele care au colaborat cu naziştii au fost etichetaţi după război drept „Szmalcownik”.

Cuvîntul greu traductibil desemnează pe acei polonezi care au vînat evreii predîndu-i naziştilor. În multe cazuri, aceşti „Szmalcownik” i-au şantajat pe evrei, cerîndu-le taxe de protecţie.

Termenul depreciativ „Szmalcownik” este folosit mai nou de către reprezentanţi ai partidului PiS pentru a-şi ataca adversarii.

Astfel, vicepreşedintele Parlamentului European Ryszard Czarnecki a lansat un atac dur contra deputatei europene Róża Thun, care a criticat puterea de la Varşovia într-un documentar difuzat de postul de televiziune franco-german, Arte.

Realizatoarea filmului a fost comparată de Ryszard Czarnecki cu regizoarea preferată a lui Hitler, Leni Riefenstahl.

Într-o campanie televizată, Róża Thun (membră a Platformei Civice poloneze) a fost admonestată ca „trădătoare” şi criticată că ar fi participat la realizarea unui film anti-polonez.

Într-o declaraţie difuzată joi de postul naţional de radio din Germania (DLF), şeful grupului conservatorilor din Parlamentul European, Manfred Weber, a anunţat că săptămâna viitoare vicepreşedintele Parlamentului European Ryszard Czarnecki urmează să fie demis.