Regizorul iranian Panahi, aflat în închisoare, a primit premiul juriului la Veneția

Cineastul Jafar Panahi aflat în închisoare în Iran

Cineastul iranian Jafar Panahi, aflat în închisoare, a primit în weekend premiul special al juriului la Festivalul de film de la Veneția pentru cel mai recent film al său, „Fără urși".

Panahi, în vârstă de 62 de ani, a fost încarcerat în iulie, după ce un tribunal din Teheran a decis că trebuie să execute o sentință de șase ani de închisoare primită în urmă cu mai bine de zece ani pentru că a susținut demonstrații antiguvernamentale.

Actorul iranian, Reza Heydari, a declarat jurnaliștilor, după ceremonia de decernare a premiilor, că Panahi i-a trimis un mesaj din închisoare. „Mi-a spus să nu-mi fac probleme pentru el”, a spus Heydari care deține unul dintre rolurile principale în filmul „Fără urși”. „Premiul pe care l-a primit aduce un mesaj - un artist aflat într-o închisoare sau în afara închisorii își poate produce în continuare mesajul pentru că iubește arta și iubește cinematografia”, a adăugat Heydari.

Arestarea lui Panahi face parte din reluarea reprimării disidenței de către autoritățile iraniene, în condițiile în care sentimentul anti-sistem și protestele aproape zilnice din întreaga republică islamică zdruncină guvernul.

Cu câteva zile înainte de arestarea sa, Panahi s-a numărat printre cei peste 300 de cineaști și activiști culturali iranieni care au emis o declarație de condamnare a arestării cineaștilor activiști Mohammad Rasulof și Mostafa al-Ahmad.

Inițial, Panahi a stat două luni în închisoare după condamnarea sa din 2010, înainte de a i se acorda o eliberare condiționată, care era revocabilă. Ca parte a eliberării sale, i s-a interzis să regizeze, să scrie scenarii și să călătorească în străinătate.

Cineastul a câștigat o serie de premii internaționale pentru filme care critică Iranul modern, inclusiv premiul cel mare la Berlin pentru „Taxi” în 2015 și cel mai bun scenariu la Cannes pentru filmul său „Trei chipuri” în 2018.