Republica Moldova ar putea opri relațiile cu FMI în anumite condiții, anunță premierul Ion Chicu

„Obiectivul este a de a păstra relațiile cu Fondul Monetar Internațional, însă nu cu orice preț”, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul unui interviu video la IPN. Șeful executivului a declarat că o pauză în relația cu FMI ar putea fi luată dacă instituția respectivă va fi rigidă față de investițiile în infrastructură sau dacă va insista pe majorarea tarifelor la gaze.

Șeful cabinetului de miniștri precizează că își dorește, după finalizarea actualului program, în luna martie, relațiile cu FMI să continue cu un nou program, deoarece, pe lângă dimensiunea financiară, acesta ar asigura și reforme. Însă, spune Ion Chicu, există două riscuri în colaborarea cu FMI după luna martie. Primul se referă la rigiditatea din partea FMI față de dorința autorităților de la Chișinău de a investi în infrastructură. Al doilea risc, spune premierul, ține de cerința FMI cu privire la majorarea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali. „Dacă FMI va insista pe majorarea tarifelor, se va lua o pauză în relația cu Fondul, a spus premierul moldovean.

FMI și-a reluat anul trecut finanțarea pentru Republica Moldova după ce actualul program fusese înghețat ca reacție la derapajele din timpul guvernării democrate. În octombrie, înaintea debarcării guvernului Maiei Sandu, Chișinăul a primit o tranșă de peste 46 milioane de dolari dintr-un credit de la Fondul Monetar Internațional, contractat în urmă cu trei ani și suspendat o vreme din cauza unor decizii controversate ale guvernării dominate de Partidul Democrat. Reprezentanții FMI au declarat atunci că Fondul „este gata să susțină mai departe R. Moldova și că ar fi benefic ca guvernul să facă progrese în reforme, ca și în investigarea fraudei bancare”.